Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι γιατροί του Έβρου

Χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι και τη Δευτέρα θα μείνουν οι πολίτες – Τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τα φάρμακα και τις εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν 

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου  συντάσσεται με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και αποφάσισε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή 26 έως και τη Δευτέρα 27 Ιουλίου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι γιατροί του Έβρου επισημαίνουν:

  • Αντιδρούμε στον εξαναγκασμό και τη βία του Υπουργείου Υγείας
  • Αντιδρούμε στη δημόσια διαπόμπευση
  • Προστατεύουμε το δικαίωμα για ελεύθερη επιλογή εργασιακού χώρου
  • Ζητούμε τη στελέχωση όλων των θέσεων του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό
  • Διεκδικούμε εργασιακές συνθήκες αντίστοιχες των ευρωπαϊκών κρατών

Εξαίρεση στην παραπάνω απόφαση των γιατρών θα είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα επείγοντα περιστατικά που θα εξυπηρετούνται κανονικά.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι ιδιώτες γιατροί προχώρησαν σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για δύο ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τη διάταξη του Υπουργείου Υγείας η οποία τους υποχρεώνει να συνδράμουν στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατόπιν διάσκεψης των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ανακοινώθηκαν σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτών γιατρών χαρακτηρίζουν την κινητοποίηση στην οποία προχωρούν ως «προσομοίωση» ενεργοποίησης της επίμαχης διάταξης. Θέλουν, δηλαδή, να δείξουν τι θα σημαίνει στην πράξη η υποχρεωτικότητα των εφημεριών και οι επακόλουθες κυρώσεις σε περίπτωση άρνησης των γιατρών.

Η διήμερη αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα σημαίνει εξυπηρέτηση των πολιτών στα ιδιωτικά ιατρεία. Επίσης, οι γιατροί  θα μπορούν να δίνουν χειρόγραφες συνταγές. Ωστόσο, χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν για φάρμακα και εξετάσεις.

Όπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο γενικός γραμματέας ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας πρόκειται για ένα ήπιο μέτρο με πρόθεση να αναδειχθεί το πρόβλημα εάν ενεργοποιηθεί η επίμαχη διάταξη. «Εάν κάναμε απεργία δεν θα μπορούσαν ούτε επίσκεψη στον γιατρό να έχουν οι πολίτες. Θα έπρεπε να βρουν δημόσιο νοσοκομείο», είπαν.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη