Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Απαγόρευση διέλευσης τροχοφόρων στο Δέλτα Έβρου

Δεκαετής θα είναι σύμφωνα με σχετική απόφαση της Επιθεώρησης Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας- Θράκης η απαγόρευση της διέλευσης τροχοφόρων οχημάτων, στο δασικό οδικό δίκτυο εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής του Δέλτα του Έβρου, για λόγους προστασίας των πληθυσμών της άγριας πανίδας, της αυτοφυούς χλωρίδας και των βιοτόπων τους.

Η απαγόρευση ισχύει από το σημείο, όπου ο δρόμος Λουτρού – Δράνας συναντά την Σαραντάμετρη, έως το Δυτικό Αντλιοστάσιο και έως το βορειοανατολικό όριο του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, καθώς και στον δρόμο από το Ανατολικό Αντλιοστάσιο και περιμετρικά της λίμνης «Παλουκιών» έως το Δασικό περίπτερο.

Της απαγόρευσης αυτής εξαιρούνται οι επαγγελματίες αλιείς, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή βάση έννομου δικαιώματος επί των εκτάσεων εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, καθώς και όσοι δραστηριοποιούνται εντός αυτού, σύμφωνα με εγκεκριμένη επέμβαση κατά τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του νόμου 998/79 ως ισχύει. Επίσης εξαιρούνται τα τροχοφόρα οχήματα του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας, της Δασικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος, των Ο.Τ.Α. Α΄& Β΄ βαθμού, της ΣΤ΄ ΚΟ ΑΘ, των Κυνηγετικών Συλλόγων Αλεξανδρούπολης και Φερών και της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ανανέωση της ήδη υπάρχουσας που τα τελευταία δυο χρόνια είχε ατονήσει τονίζει ο πρώην Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου Νίκος Γκότσης η οποία επιβεβαιώνει τους κανόνες που ισχύουν σήμερα για την άγρια ζωή.

« Σε όλα τα καταφύγια του κόσμου οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση από μόνοι τους, ανέφερε, πάρα μόνο το εξειδικευμένο προσωπικό. Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την άγρια ζωή θα πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες. Οι Έλληνες δεν είμαστε πειθαρχημένοι» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Απαντώντας στο παράπονο που εξέφρασε η «Κυρά του Δέλτα» Άρτεμις Παπακωστίδη σχετικά με την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου που οδηγεί στο Δέλτα , ο κ Γκότσης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στα αναχώματα και πως η Περιφέρεια θα πρέπει ν αναλάβει τις ευθύνες της αλλά και ο Δήμος άσχετα αν δεν είναι αρμόδιος γι’ αυτό.

Πρόκειται για μια απόσταση 20 χλμ. από τις Φέρες μέχρι το Δέλτα τόνισε ο κ Γκότσης και ένα κακό οδικό δίκτυο πολλά μπορεί να δημιουργήσει. Το γεγονός ότι λόγω Natura και Συνθήκης Ραμσαρ απαγορεύεται η ασφαλτόστρωση δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Θ μπορούσε ίσως να στρωθεί άσφαλτος στην μισή διαδρομή».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη