Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Απειλή για τα Ιαματικά Τραϊανούπολης, οικονομική κρίση στην Τουρκία, SOS στη Ροδόπη

Ξεκινάω με γκρίνια την σημερινή μου στήλη και πιστεύω πως δικαιολογημένα. Αναγνώστης μου έστειλε φωτογραφίες από το ρέμα Λουτρού στο ύψος των ιαματικών πηγών , όπου φαίνεται πως το ανάχωμα του ρέματος έχει υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες και τα σαζανέτ που το κρατούν ασφαλή μέχρι πρόσφατα, έχουν αρχίσει να ξηλώνονται.

Ο αναγνώστης μου επισημαίνει τι θα γίνει αν ξανακατεβάσει νερό το ρέμα με τον πλούσιο αρχαιολογικό χώρο.

Μου εξηγεί πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φύγει το ανάχωμα και να πλημμυρίσει η περιοχή με κινδύνους για τα ανεκτίμητης αξία παλαιά κτίρια που βρίσκονται λίγα μέτρα μακριά από το ποτάμι.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως το θέμα απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ιαματικών…

H Τουρκία κατέγραψε 30.021 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, τον υψηλότερο αριθμό φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας στην Τουρκία χαλάρωσαν αυτό τον μήνα, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.179.115. Σύμφωνα μάλιστα, με το υπουργείο Υγείας, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 151 θάνατοι, αυξάνοντας σε 30.923 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την πανδημία στη χώρα.

Αντιμέτωποι με την φτώχεια χιλιάδες πολίτες στην Τουρκία, έπειτα από την κατάρρευση που σημείωσε η τουρκική λίρα την εβδομάδα που πέρασε. Οικογένειες και νοικοκυριά αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και το βασικότερο καθημερινό αγαθό, το ψωμί, για να ζήσουν αξιοπρεπώς και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και σε απλούς κατοίκους της χώρας. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως 1 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ψωμί.

Αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, παρατηρείται στους οικισμούς Αμβροσίας, Μίσχου και Μεγάλου Πιστού, του Δήμου Ιάσμου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Οντέρ Μουμίν, ο οποίος προανήγγειλε για σήμερα Δευτέρα 29/3 αναλυτική ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος δήλωσε:

“Εντοπίζεται αυξητική τάση στα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου μας.

Καλώ ιδίως τους κατοίκους Μίσχου, Μέγα Πιστού και Αμβροσίας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας.

Αύριο θα προβώ στις απαραίτητες επίσημες ανακοινώσεις”.

Περιμένουμε τις δηλώσεις του Δημάρχου να ρίξουν φως στην εξέλιξη της πανδημίας και δεν σας το κρύβω ότι στεναχωριέμαι που στην περιοχή μας η ενημέρωση δεν υπάρχει….

Κάθε 10 χρόνια γίνεται απογραφή του πληθυσμού στην χώρα μας.

Μου προκαλεί εντύπωση που ακόμη δεν πληροφορηθήκαμε για το αν η απογραφή γίνει το 2021, ή αναβάλλεται λόγω της πανδημίας.

Για να μάθουμε τελικά και ποια είναι η εικόνα στον Έβρο, συνεχίζεται ο γιγαντισμός της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με τον υπόλοιπο Νομό;

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email