Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Απηλλάγησαν 49 κατηγορούμενοι σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων με Τούρκους – Μεταβίβαση ακινήτων και στην Αλεξανδρούπολη

Να μην γίνει κατηγορία εις βάρος 49 ατόμων, ημεδαπών και αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων συμβολαιογράφων και δικηγόρων, που βρέθηκαν υπόλογοι σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων σε υπηκόους τρίτων χωρών και δη σε Τούρκους σε δικογραφία, που σχηματίστηκε κατόπιν αναφοράς του δημάρχου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλλια, αποφάσισε με το υπ’ αρίθμ. 20/2021 βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.

Οπως έγραψε η «δημοκρατική», το θέμα είχε προσλάβει μάλιστα πανελλήνια διάσταση μετά από δημοσιεύματα που έφεραν τρεις Τούρκους επιχειρηματίες να παρακάμπτουν την νομοθεσία και να αποκτούν ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές της Λέρου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Την 23η Απριλίου 2018 υποβλήθηκε από τον δήμαρχο Λέρου σχετική αναφορά προς τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου και σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία

Κατόπιν Εισαγγελικής έρευνας, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 ασκήθηκε εις βάρος 49 κατηγορούμενων ποινική δίωξη για τις πράξεις της παράβασης καθήκοντος, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στην ως άνω πράξη, και της συνέργειας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα στην ως άνω πράξη.

Πιο συγκεκριμένα 6 συμβολαιογράφοι κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος (άπαξ και κατ’ εξακολούθηση) που συνίσταται στο ό,τι, στην Αθήνα με την ιδιότητά τους ως συμβολαιογράφων συνέταξαν συμβόλαια για την μεταβίβαση ακινήτων στην Αθήνα, στη Λέρο, στην Αλεξανδρούπολη και στη Μυτιλήνη, κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου 2016 έως και τις 6 Δεκεμβρίου 2018 παρά το γεγονός ότι, απαγορεύεται ρητώς δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 25 και 30 του Ν. 1892/1990 ως ισχύει, που έχει τεθεί για την προστασία των συμφερόντων του κράτους, η μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα ευρισκόμενα σε παραμεθόρια περιοχή, σε φυσικά πρόσωπα με ιθαγένεια εκτός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς μάλιστα προηγουμένως να υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιτροπή Αρσης Απαγόρευσης Δικαιοπραξιών του άρθρου 26 Ν. 1892/90 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Εφέροντο μάλιστα με τα συμβόλαια που συνέταξαν να σκόπευαν να προσπορίσουν όφελος στους συμπράξαντες σε αυτά.

Κατηγορούμενοι βρέθηκαν και δικηγόροι που παραστάθηκαν στα συμβόλαια εκπροσωπώντας εταιρείες με έδρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αγγλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Γαλλία κλπ).

Οπως προέκυψε από την έρευνα που διεξήχθη αρμοδίως από την Εισαγγελία και υιοθέτησε το Δικαστικό Συμβούλιο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι αντισυμβαλλόμενοι δεν ήταν φυσικά πρόσωπα, αλλά εταιρείες με έδρα εντός κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες δεν υφίστανται απαγορεύσεις για δικαιοπραξίες σε παραμεθόριες περιοχές, παρά το γεγονός ότι μέλη, νόμιμοι εκπρόσωποι τους είναι Τούρκοι υπήκοοι.

Σε μια περίπτωση αντισυμβαλλόμενοι στα συμβόλαια ήταν Γάλλοι υπήκοοι, τουρκικής καταγωγής.

Προέκυψε επιπλέον ότι για ορισμένα ακίνητα που άλλαξαν χέρια, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον φυσικά πρόσωπα που υπέβαλαν αιτήσεις στην επιτροπή παραμεθορίου οι οποίες απορρίφθηκαν και ακολούθως προχώρησαν στη σύσταση των εταιρειών.

Επιπλέον προέκυψε ότι ως εκπρόσωποι αγοραστών ή και πωλητών σε δικαιοπραξίες που ελέγχθηκαν είναι τα ίδια πρόσωπα.

Ωστόσο φαίνεται ότι δεν εμπίπτει στα καθήκοντα του συμβολαιογράφου να διαπιστώσει εάν μια δικαιοπραξία είναι εικονική.

Ούτε μπορούν και έχουν υποχρέωση να ελέγξουν αν οι εταιρείες συστάθηκαν με σκοπό να προχωρήσουν οι δικαιοπραξίες σε παραμεθόρια περιοχή χωρίς να απαιτείται σχετική έγκριση.

Προέκυψε έτσι ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος στις ανωτέρω πράξεις, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, που φέρονται τελεσθείσες στην Αθήνα, στη Λέρο, στην Αλεξανδρούπολη και στη Μυτιλήνη.

 Πηγή: dimokratiki.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη