Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αποζημίωση σε πλημμυροπαθείς, εγκρίθηκε μελέτη για λατομείο Ζεόλιθου στα Πετρωτά, οι Τούρκοι κατάσχεσαν όστρακα για ναρκωτικά που είχαν προορισμό την περιοχή μας

Ανακουφίζονται 12 οικογένειες από τον Δήμο Ορεστιάδος, αφού θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μπαίνουν χρήματα, ως αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστησαν σε οικοσκευές από τις πλημμύρες της 11 και 12 Ιανουαρίου 2021.

Θα λάβουν 23.900 χιλιάδες ευρώ συνολικά μετά από απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ορεστιάδος και αφορά οικογένειες σε Ορεστιάδα, Πύργο, Λεπτή και Ρίζια.

Τούρκος οδηγός φορτηγού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια του να έρθει στην Ελλάδα από την Τουρκία, στο έδαφος της γειτονικής χώρας:

′′ Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες θέσεις στάθμευσης σε αντίθεση με το Kapıkule, δεν υπάρχει φωτισμός στον τελωνειακό δρόμο στο İpsala.” ανέφερε.

Ο Güray Sayar, είπε ότι πρόσφυγες που θέλουν να μετακινηθούν από το Ipsala στην Ελλάδα, εκτίθενται και σε ύβρεις και αρνητικές συμπεριφορές: ′′ Βιώνουμε πολλά προσφυγικά ζητήματα. Οι πρόσφυγες απειλούν να κρυφθούν στο οχήματά μας . Τις τελευταίες εβδομάδες, 3 άνθρωποι κρύφθηκαν στο αυτοκίνητό μου. Αν πιάσουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο οδηγός φορτηγού τρώει πρόστιμο απευθείας. Υπάρχει και ο κίνδυνος να φυλακιστεί για 15 χρόνια, που είναι πιο σημαντικός από τα πρόστιμα..” είπε.

Στην κοινή επιχείρηση που διοργάνωσαν οι ομάδες του Enez Coast Guard Boat Command και του Επαρχιακού Αστυνομικού Τμήματος, 1,5 τόνοι όστρακα και 260 κιλά «damiana» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, κατασχέθηκαν σε 40 σάκους που προοριζόταν για την Ελλάδα, στην παραλία. Τα μύδια απελευθερώθηκαν στη θάλασσα στον Κόλπο του Σάρου από τις ομάδες της Διεύθυνσης Γεωργίας και Δασικής Περιφέρειας στην οποία παραδόθηκαν. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για να προσδιορίσει τις ταυτότητες των υπόπτων που άφησαν τα όστρακα και τα «damiana» στην παραλία και για να τα συλλάβουν.

Τους σάκους θα παραλάμβαναν Έλληνες και θα τα προωθούσαν σε επιχειρήσεις εξαγωγών με προορισμό των οστράκων στην Ιταλία.

Την απαγόρευση της αλιείας των υδρόβιων οργανισμών στους ποταμούς Έβρο στους παραποτάμους του Έβρου Άρδα και Ερυθροπόταμο, την φραγμολίμνη Κομάρων τα φράγματα Θεραπειού και Πετρωτών, τις τάφρους Πυθίου και Τ16 Ορεστιάδας τα μικροφράγματα Αλεποχωρίου, Ασβεστάδων, Βρυσικών, Δόξας, Μεταξάδων και Παλιουρίου το Γουρονόρεμα Ασημενίου, κανάλια και γενικά σε όποιους υδάτινους σχηματισμούς γλυκού νερού της Π.Ε. Έβρου περιοχή ευθύνης Δ.Α.Ο.Κ. Ορεστιάδας, διαβιούν ψάρια, από 15 Απριλίου μέχρι 30 Μαΐου 2021, με σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής των υδρόβιων οργανισμών (ιχθύων κλπ.) αποφάσισε η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους υπόλοιπους ποταμούς, χειμάρρους και φράγματα σε ολόκληρο τον Ν. Έβρου.

Η Εταιρία Ζεόλιθος Πετρωτών Α.Β.Ε.Ε. « ο Λιθοξόος » ανακοινώνει την έγκριση τεχνικής μελέτης λατομείου βιομηχανικού ορυκτού (Ζεόλιθου), σε ιδιωτική έκταση 29.131,37 τ.μ., στη θέση «Παλιοκλήσι» της Τ.Κ. Πετρωτών της Δ.Ε Τριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας της Π.Ε. Έβρου.

Αντίθετα με επιστολή της στις 3-2-2021 παραιτείται από την έγκριση διενέργειας ερευνητικών εργασιών δημόσιου λατομείου βιομηχανικού ορυκτού (ζεόλιθου), έκτασης 60.612,916 τ.μ. στην θέση «Κ.Μ.» της Τ.Κ. Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας, της Π.Ε. Έβρου.

Η Ζεόλιθος Πετρωτά Α.Β.Ε.Ε. «Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ» είναι μια εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2017, ως εταιρεία λαϊκής βάσης με τη συμμετοχή των απανταχού Πετρωτιωτών. Ο διακριτικός τίτλος «Λιθοξόος» προέρχεται από τα βάθη της ιστορίας του χωριού, όταν λειτουργούσαν τα λατομεία πέτρας τον 5ο και 4ο αιώνα π.χ. μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την παύση της λειτουργίας τους.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τους συμβαλλόμενους ιδρυτές της εταιρείας, οι οποίοι σύμφωνα και με το καταστατικό, αντλούν υποχρεωτικά την καταγωγή τους από τα Πετρωτά.

Η εταιρεία ιδρύθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των κατοίκων του χωριού, τόσο των μόνιμων, όσο και όσων έχουν μεταναστεύσει στο εσωτερικό και εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα του κοιτάσματος θέλησαν να το εκμεταλλευτούν στον τόπο εξόρυξης του και να αποτρέψουν τη μεταφορά και επεξεργασία του μακριά από τον τόπο τους, με όραμα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναγέννηση του χωριού τους αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του χωριού των Πετρωτών μέσα από την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων με αντικείμενο την εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία του ευρύτερου ορυκτού πλούτου της περιοχής και του πλούσιου κοιτάσματος Ζεόλιθου. Η εταιρεία επίσης στοχεύει στην παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία τοπικών αγροτικών φυτικών και ζωικών προϊόντων και σε άλλες παράλληλες δράσεις πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email