Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Απόρρητη υπηρεσία Τουρκικών πληροφοριών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα αποκαλύφθηκε κατά λάθος…

Ένας μυστικός χώρος που διαχειρίζεται η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, αποκαλύφθηκε κατά λάθος όταν ένα τοπικό δικαστήριο διέταξε την πώληση ενός διαμερίσματος στην επαρχία Αδριανούπολης στη βορειοδυτική Τουρκία, αποκαλύπτοντας ότι το διαμέρισμα βρισκόταν σε καθορισμένη ζώνη ασφαλείας.

Η ανακοίνωση, που κυκλοφόρησε στις 19 Ιουλίου 2024 από έναν υπάλληλο πωλήσεων του Πολιτικού Πρωτοδικείου Αδριανούπολης, αποκάλυψε ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT (Milli İstihbarat Teşkilatı) είχε σημειώσει το συμβόλαιο του διαμερίσματος ως ευρισκόμενο σε “ειδική ζώνη ασφαλείας” (özel güvenlik bölgesi) τον Ιούνιο του 2021.

Το διαμέρισμα, που βρίσκεται στην οδό Yıldız Çeşme στη γειτονιά Ortaçukur της Αδριανούπολης, απέχει περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το συνοριακό πέρασμα Pazarkule στην Κάραγατς, ακριβώς απέναντι από την ελληνική πόλη Καστανιές.

Η ανακοίνωση πιθανότατα προέρχεται από εκκαθάριση κληρονομιάς ή διαφωνία περιουσίας μεταξύ κληρονόμων που απαιτούσε παρέμβαση του δικαστηρίου. Το τουρκικό δικαστήριο διέταξε στη συνέχεια την πώληση του διαμερίσματος μέσω δημόσιου πλειστηριασμού για την επίλυση της διαφωνίας. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία, ο δικαστικός υπάλληλος Μεχμέτ Γενέλ αποκάλυψε κατά λάθος τη μυστική σημείωση της MIT που ήταν επισυναπτόμενη στο συμβόλαιο κατά την πλήρη αποκάλυψη που απαιτείται για την πώληση.

Αυτό υποδηλώνει ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών λειτουργεί έναν μυστικό χώρο κοντά στο κτίριο του διαμερίσματος, απαιτώντας ειδικές διατάξεις για την εκκαθάριση και τη μεταβίβαση του συμβολαίου για οποιοδήποτε ακίνητο αγοράζεται κοντά σε τέτοιο χώρο.

Στο πλαίσιο μιας τροποποίησης του Νόμου Νο. 2565 για τις Στρατιωτικές Απαγορευμένες Ζώνες και τις Ζώνες Ασφαλείας, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε δευτερεύουσα νομοθεσία με τη μορφή κανονισμών στις 8 Αυγούστου 2011, που για πρώτη φορά έδωσε στην MIT την εξουσία να ορίζει περιοχές κοντά στους μυστικούς της χώρους ως ειδικές ζώνες ασφαλείας.

Ως αποτέλεσμα, η MIT έχει την εξουσία να ορίζει περιοχές εντός 400 μέτρων από τις μυστικές της τοποθεσίες ως ειδικές ζώνες ασφαλείας και να επιβάλλει επιφύλαξη στα συμβόλαια όλων των ακινήτων εντός αυτών των ζωνών. Συνεπώς, οποιαδήποτε αγορά τέτοιου ακινήτου απαιτεί εκκαθάριση από την υπηρεσία πριν από τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας. Επιπλέον, κανένα ξένο άτομο ή οντότητα, ούτε κανένας Τούρκος υπήκοος που έχει χαρακτηριστεί ως κίνδυνος από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, δεν επιτρέπεται να αποκτήσει ακίνητο εντός αυτών των ζωνών.

Η MIT ζητά τέτοιους χαρακτηρισμούς μέσω των 81 επαρχιακών οργάνων γνωστών ως Επιτροπές Αξιολόγησης Ειδικών Ζωνών Ασφαλείας (Özel Güvenlik Bölgesi Değerlendirme Komisyonu στα τουρκικά). Κάθε επιτροπή προεδρεύεται από τον επαρχιακό κυβερνήτη και περιλαμβάνει εκπροσώπους από τη MIT, τον στρατό, τη χωροφυλακή, την αστυνομία και τη διεύθυνση κτηματολογίου και χαρτογράφησης της περιοχής. Εάν χρειαστεί, αξιωματούχοι από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες μπορεί επίσης να προσκληθούν στις συνεδριάσεις.

Αν και ο κανονισμός είχε σκοπό να προστατεύσει τους μυστικούς χώρους της υπηρεσίας κατασκοπείας από αδιάκριτα βλέμματα, δημιούργησε επίσης τη δυνατότητα αποκάλυψής τους, όπως αποδεικνύεται από την επίσημη ανακοίνωση του δικαστηρίου σχετικά με την πώληση του διαμερίσματος στην Αδριανούπολη. Ο υπάλληλος σημείωσε στην ειδοποίηση πώλησης: “Το ακίνητο είναι σημειωμένο στο κτηματολόγιο με την παρατήρηση: Σύμφωνα με επιστολή της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών [MIT] με ημερομηνία 8 Ιουνίου 2021 και αριθμό 2011/24, βρίσκεται εντός ειδικής ζώνης ασφαλείας.”

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών διατηρεί σημαντική παρουσία στην επαρχία Αδριανούπολης, δεδομένης της στρατηγικής της σημασίας για τις μυστικές επιχειρήσεις της MIT. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι δραστηριότητες της υπηρεσίας έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ελλάδα, καθώς οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν γίνει ολοένα και πιο τεταμένες.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συμμαχία με έντονα ανθελληνικούς εταίρους στους υπερεθνικιστικούς (Milliyetçi) και νεοεθνικιστικούς (Ulusalcı) μπλοκ, έχει συχνά χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως στόχο για την προώθηση των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών της στόχων, απειλώντας την ΕΕ με πλημμύρα μεταναστών μέσω της Ελλάδας και κάνοντας επιθετικές κινήσεις προς τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν έχει ακόμη και δημόσια απειλήσει την Ελλάδα με εισβολή, υπονοώντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούσαν να φτάσουν ξαφνικά στη μέση της νύχτας για κατοχή.

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Ερντογάν, παρακολουθεί στενά στρατιωτικές τοποθεσίες στην Ελλάδα που επεκτείνονται — ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τις ΗΠΑ — οι οποίες λέγεται ότι στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ελλάδα στοχεύουν στην πραγματικότητα την Τουρκία και όχι τη Ρωσία και έχουν συχνά επικρίνει την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Αθήνας με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η MIT παίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης Ερντογάν, όπως αποδεικνύεται από την ξαφνική αύξηση των μεταναστών στα ελληνικά σύνορα το 2020, τις εντατικοποιημένες κατασκοπευτικές δραστηριότητες σε ελληνικά εδάφη την τελευταία δεκαετία για τον εντοπισμό στρατηγικών και ευαίσθητων τοποθεσιών, και τις προσπάθειες να εντοπιστούν οι αντίπαλοι του Ερντογάν που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στην πρόσληψη πληροφοριοδοτών και πρακτόρων μεταξύ των μουσουλμανικών και τουρκικών κοινοτήτων στην Ελλάδα για τη συλλογή πληροφοριών.

Ο Ερντογάν, που έχει διορίσει δύο από τους πιο στενούς του εμπιστευτικούς να ηγούνται της υπηρεσίας από τον Μάιο του 2010, έχει ενισχύσει σημαντικά τη MIT μέσω μιας σειράς τροποποιήσεων σε διάφορους τουρκικούς νόμους. Αυτές οι αλλαγές έχουν ουσιαστικά δώσει στη MIT πλήρη ελευθερία να λειτουργεί με σχεδόν πλήρη ατιμωρησία. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία ποινική έρευνα εναντίον οποιουδήποτε αξιωματικού της MIT που έχει παραβιάσει τον νόμο χωρίς ρητή άδεια από τον πρόεδρο.

Αυτή η ενδυνάμωση είχε σκοπό να προστατεύσει την υπηρεσία ενώ εκτελούσε τους πολιτικούς στόχους του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της εξοπλισμού τζιχαντιστικών ομάδων, της διεξαγωγής επιχειρήσεων ψευδούς σημαίας για κοινωνική μηχανική, της εκτέλεσης δολοφονιών και απαγωγών αντιπάλων και της βασανιστήρισης τους σε μυστικές τοποθεσίες. Η MIT συμμετείχε σε προσπάθειες να σύρει το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στη Συρία μέσω επιχειρήσεων ψευδούς σημαίας, μεταφέροντας χιλιάδες φορτηγά γεμάτα όπλα για να ενισχύσει τζιχαντιστικές ομάδες με στόχο την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ και την αντικατάστασή του με κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από το 2011. Επίσης, ηγήθηκε της μαζικής εκκαθάρισης φιλοδυτικών αξιωματικών από τον τουρκικό στρατό σε μια απόπειρα πραξικοπήματος ψευδούς σημαίας το 2016.

Τον Φεβρουάριο του 2012, οι Τούρκοι εισαγγελείς εξασφάλισαν εντάλματα κράτησης από ποινικό δικαστήριο για ανώτερα στελέχη της MIT, συμπεριλαμβανομένου του τότε επικεφαλής της υπηρεσίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι τώρα υπουργός Εξωτερικών, αφού δεν ανταποκρίθηκαν σε κλήσεις για καταθέσεις. Αυτές οι καταθέσεις ζητήθηκαν ως μέρος μιας ποινικής έρευνας μετά από αποκαλύψεις της αστυνομίας ότι η MIT ήταν κρυφά εμπλεκόμενη σε μια σειρά από θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Οι επιθέσεις αποδόθηκαν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια παράνομη οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της. Ωστόσο, ένας βασικός ύποπτος που ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία ως δράστης των επιθέσεων αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν πράκτορας της MIT.

Ο Ερντογάν αψήφησε την εντολή του δικαστηρίου και ζήτησε από τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών να αγνοήσει το ένταλμα, προωθώντας μια επείγουσα τροποποίηση του νομοσχεδίου για τις πληροφορίες μέσω του κοινοβουλίου για να χορηγήσει ασυλία στους αξιωματικούς της MIT σε ποινικές έρευνες.

Αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση όπου ο Ερντογάν προστάτευσε την υπηρεσία από ποινική έρευνα. Το 2013, η χωροφυλακή εντόπισε ένα οργανωμένο εγκληματικό συνδικάτο που εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπόριο κλεμμένων φορτηγών σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία. Ανακαλύφθηκε ότι επτά από τους υπόπτους στο συνδικάτο ήταν υπάλληλοι της MIT.

Τον Ιανουάριο του 2014, η τουρκική αστυνομία αναχαίτισε φορτηγά και λεωφορεία σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις, καθένα από τα οποία μετέφερε βαριά όπλα και τζιχαντιστές μαχητές στη Συρία. Το 2015, ένα φορτηγό που μετέφερε εκρηκτικά για τζιχαντιστικές ομάδες επίσης συνελήφθη, με την αστυνομία να διαπιστώνει ότι τα εκρηκτικά προορίζονταν για το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Όλες αυτές οι υποθέσεις στη συνέχεια παρεμποδίστηκαν καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν αντικατέστησε τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους αρχηγούς της αστυνομίας που επέβλεπαν τις έρευνες.

Σήμερα, ενισχυμένη από ασυλία, γενναιόδωρη χρηματοδότηση και εκτεταμένους υλικοτεχνικούς πόρους, η MIT λειτουργεί ως κρίσιμος αγωγός για την υποστήριξη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και την προώθηση των πολιτικών έργων του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων των επεκταμένων κατασκοπευτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Αμπντουλάχ Μποζκούρτ/Στοκχόλμη

Πηγή: kranosgr.com

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη