Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Από την Αλεξανδρούπολη… στην υπηρεσία της ιατρικής φροντίδας με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης: η «AiGLE Health»…

Ενώνουν τις δυνάμεις τους και πρωτοπορούν… Δύο επιστήμονες με λαμπρή καριέρα στο χώρο της υγείας στη Βόρειο Αμερική, αποφάσισαν να διεισδύσουν στα «μονοπάτια» της τεχνητής νοημοσύνης με την start up «AiGLE Health», που πρόκειται για ένα έξυπνο εργαλείο, το οποίο υποδέχεται δεδομένα, από κλινικά στοιχεία και εργαστηριακά αποτελέσματα μέχρι δημογραφικά και τα αξιοποιεί ως βάση για τη λήψη ακριβέστερων ιατρικών αποφάσεων.

Φέρνει τη δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην πρώτη γραμμή της ιατρικής περίθαλψης, βοηθώντας τους παρόχους υγείας να λαμβάνουν γρήγορες, αλλά ακριβείς αποφάσεις για τους ασθενείς τους σε ένα περιβάλλον όπου και η παραμικρή πληροφορία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η «AiGLE Health», είναι μια νεότευκτη start up από την Αλεξανδρούπολη, την οποία ίδρυσαν το 2023 δύο επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της υγείας στη Βόρειο Αμερική, ο Δρ Θοδωρής Ζάνος και ο Δρ Μάνος Ραμπακάκης, με στόχο την καταγραφή δεδομένων, από κλινικά στοιχεία και εργαστηριακά αποτελέσματα μέχρι δημογραφικά, για την κατάσταση του ασθενούς, το οποίο λειτουργεί ως βάση για τη λήψη αποφάσεων.

Παρόλο που και οι δύο συνιδρυτές ζούν στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, η «Aigle Health» δημιουργήθηκε σαν καθαρά μια ελληνική πρωτοβουλία, δύο απόδημων που προσπαθούν να μεταφέρουν την εμπειρία και τεχνογνωσία που αποκτήσαμε από την Βόρεια Αμερική στη χώρα μας. Η έδρα τους είναι στην ακριτική Αλεξανδρούπολη και η εταιρία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, με πλάνα την επέκταση σύντομα και στο εξωτερικό. Ο στόχος της εταιρίας είναι να βοηθήσει σε μερικές από τις παθογένειες και τα προβλήματα του συστήματος υγείας της χώρας μας και να προωθήσει την καινοτομία στον χώρο, αναπτύσσοντας τεχνολογίες αιχμής στην υγεία.

Η πλατφόρμα της «AiGLE Health» μειώνει την πίεση στους παρόχους υγείας, εξοπλίζοντας τους με όσα χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς τους με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο και να σχεδιάσουν θεραπείες απόλυτα προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Ο Δρ Θοδωρής Ζάνος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης στο πεδίο των τεχνολογιών Υγείας και επικεφαλής του Τμήματος Health AI του μεγαλύτερου συστήματος υγείας της Νέας Υόρκης και ο Δρ Μάνος Ραμπακάκης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά, θεώρησαν πως ήταν η πλέον κατάλληλη στιγμή να θέσουν σε εφαρμογή στην Ελλάδα τις γνώσεις, την εμπειρία και τα πρότζεκτ όπου έχουν δουλέψει, σε μια περίοδο που η ψηφιοποίηση στο ελληνικό σύστημα υγείας προχωρά. Έτσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την «AiGLE Health», που αναπτύσσει εφαρμογές AI στην ιατρική περίθαλψη, οι οποίες αντλούν τη… σοφία τους από ιατρικά δεδομένα με σκοπό τη διάγνωση και πρόβλεψη ιατρικών συμβάντων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας πριν αυτά συμβούν.


Η «AiGLE Health» συνεργάζεται αυτή την περίοδο με το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για την από κοινού κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, ώστε να δρομολογηθούν συγκεκριμένες εφαρμογές των λύσεων της, ενώ έχει επαφές και με άλλα νοσοκομεία και κλινικές.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη