Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Από το “δεν περνάει ούτε κουνούπι από τα σύνορα” του Μηταράκη…στο “έχουν μηδενιστεί οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο” του Καιρίδη

Δεν είναι η πρώτη φορά που άλλα λένε οι υπουργοί και η κυβέρνηση και άλλα βιώνουν καθημερινά οι συνοριοφύλακες στον Έβρο. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι δηλώσεις του κυρίου Καιρίδη, ο οποίος παρουσιάζοντας από το βήμα της βουλής στην αρμόδια επιτροπή στοιχεία και δεδομένα των μεταναστευτικών ροών και κάνοντας την σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό και πρόσφατο διάστημα, είπε ότι στον Έβρο, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μηδενιστεί, θυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια παλαιότερη δήλωση του πρώην υπουργού μετανάστευσης και ασύλου Νότη Μηταράκη, ότι δεν περνάει ούτε κουνούπι από τα σύνορα.

Οι δηλώσεις αυτές, και τότε έτσι και σήμερα προκαλούν αντιδράσεις, γιατί ξεστομίζονται, αλλά αποτυπώνουν, όπως θα πουν όλοι όσοι επιχειρούν στα σύνορα μια άλλη πραγματικότητα, που απέχει πολύ απ’ όσα λένε, όσοι βρίσκονται στα υπουργεία.

Οι συνοριοφύλακες του νομού θα παραδεχτούν, πως από το 2020 μετα την υβριδική εισβολή έγιναν πολλά προς την θετική κατεύθυνση, αλλά όχι τόσα όσα για να αντιμετωπίστει στην ρίζα του το πρόβλημα. Οι ροές θα πουν δεν θα σταματήσουν ποτέ, πολύ περισσότερο να μηδενιστούν. Να ελαχιστοποιηθούν ναι, γιατί αυτό συμβαίνει τώρα, αλλά δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε προσθέτουν, ότι το μεταναστευτικό θα πάψει να υπάρχει, αφού ο γείτονας θα παραμένει για πάντα απρόβλεπτος.

Δηλώσεις “εντυπωσιασμού” εκφράζονται εύκολα κατά καιρούς θα πει κάποιος, αρκεί αυτές να συνάδουν και με όσα ζουν οι κάτοικοι των παρέβριων περιοχών και τα συμβάντα που καταγράφει η ελληνική αστυνομία.

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μίλησε ξεκάθαρα λέγοντας πως η κατάσταση στα σύνορα θα εξακολουθεί να επιτάσσει την προσοχή και την πλήρη επαγρύπνηση μας, γιατί με τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών ποτέ δεν ξεμπερδεύεις.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη