Πληθυσμιακές “φθορές” και “απώλειες” στο μαθητικό δυναμικό, ακόμα και στις πέντε πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της ΑΜΘ, που με μια πρώτη εκτίμηση δείχνουν να έχουν ισχυρότερες δημογραφικές αντοχές από πόλεις και οικισμούς που βρίσκονται κατά μήκος των βορείων συνόρων της χώρας, αποτυπώνει η ανάλυση των στοιχείων που κατέγραψε η μελέτη της επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δ. Π. Θ., Αθανάσιο Καραφύλλη, για τις «προοπτικές εξέλιξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΑΜΘ».
Στη συγκεκριμένη έρευνα, που είχε ανατεθεί στην επιστημονική ομάδα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ το 2020, εκτός από την κραυγαλέα μείωση του μαθητικού δυναμικού στον βόρειο Έβρο, προκύπτει μικρή αλλά συνεχιζόμενη μείωση του μαθητικού δυναμικού ακόμα και στην Αλεξανδρούπολη, «παρότι η πόλη ενισχύεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την εσωτερική μετακίνηση οικογενειών των βορειότερων περιοχών του νομού προς την πρωτεύουσά του», όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Καραφύλλης.
Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν «ιδιότυπο “υδροκεφαλισμό” στις πέντε πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της ΑΜΘ, από τις εσωτερικές μετακινήσεις», σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες πόλεις δείχνουν να κρατούν ακόμη πληθυσμιακές δυνάμεις, έχουν όμως πτώση και «φθορά» και αυτές». Ο κ. Καραφύλλης εξήγησε επίσης πως ακόμα και οι προτάσεις που γίνονται στο πλαίσιο της έρευνας, αναφορικά με τη μελλοντική δημιουργία νέων σχολικών μονάδων στην Αλεξανδρούπολη, δεν γίνονται λόγω της αύξησης των μαθητών αλλά βάσει όσων προβλέπει η νομοθεσία για τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν σε κάθε μαθητή μέσα στις σχολικές μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση και τις εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για το μαθητικό δυναμικό της περιοχής του βορείου Έβρου στην επόμενη δεκαετία, ο κ. Καραφύλλης τόνισε ότι «οι αριθμοί είναι οι τραγικότεροι και είναι αμείλικτοι» και πως «αν δε γίνει κάτι, το 2031 θα μιλάμε για υποστολή της ελληνικής σημαίας στα σχολεία της συγκεκριμένης περιοχής και αυτό θα είναι εθνικά επικίνδυνο». Η έρευνα θα παρουσιαστεί μέσα στον Δεκέμβριο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη.
Πηγή: ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ









