Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Απ. Παλακίδης: Η προσβασιμότητα στην περιοχή μας βασική προϋπόθεση της τουριστικής ανάπτυξης – Θα πρέπει να διερευνηθεί το άνοιγμα των Κήπων (με Τουρκία) με αυστηρότερα πρωτόκολλα

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά κυρίως την έναρξη της τουριστικής περιόδου, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κύριο Απόστολο Παλακίδη και συνομιλήσαμε μαζί του αναφορικά με την νέα τουριστική περίοδο.

Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με μία ενημέρωση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν στο συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Αλήθεια, πόσο σημαντικές είναι οι πύλες εισόδου για την τουριστική οικονομία της περιοχής μας; Έχουν αξιοποιηθεί όπως πρέπει;

Μετά την αναπάντεχη και αρνητική εξέλιξη με το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού στην Νυμφαία και τις άμεσες ενέργειες που ξεκίνησαν με την παρέμβαση του κ. Στυλιανίδη το βράδυ της 14ης Μαΐου, φαίνεται ότι τα σύνορα θα ανοίξουν στις επόμενες ημέρες και έτσι θα επιτραπεί στους Βαλκάνιους τουρίστες να επισκεφθούν την περιοχή μας. Ξέρετε, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουν όλοι οι τοπικοί και μη φορείς ότι η προσβασιμότητα στην περιοχή μας, είτε αυτή αφορά στα οδικά σύνορα είτε στα θαλάσσια ή στα αεροπορικά, αποτελεί την πρώτη βασική προϋπόθεση στην τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και της εισροής εσόδων στην τοπική οικονομία αφού είναι γνωστό ότι ο τουρισμός επεκτείνεται και επηρεάζει πολλές επαγγελματικές ομάδες. Όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τους συνοριακούς οδικούς σταθμούς μας, να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του αεροδρομίου της πόλης μας αλλά και να διερευνηθούν οι τουριστικές δυνατότητες του λιμανιού μας. Σίγουρά γίνονται κινήσεις προς τις σωστές κατευθύνσεις αλλά είναι απαραίτητη και η συμμετοχή ή συμβολή του ιδιωτικού φορέα στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κύριε Παλακίδη θα θέλαμε μία εκτίμηση αναφορικά με τις προσδοκίες που υπάρχουν λαμβανομένου υπόψη των συνθηκών για την νέα τουριστική περίοδο που μόλις ξεκίνησε.

Κοιτάξτε, η φετινή τουριστική περίοδος δεν παύει να είναι μια περίοδος ανάκαμψης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα επίπεδα της σεζόν του 2019 που αποτέλεσε ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά σίγουρα διαφαίνεται ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από το 2020. Και αυτό θα συμβεί γιατί αφενός έχουμε ανοιχτά σύνορα στην Νυμφαία και το Ορμένιο και αφετέρου η κατάσταση με την πανδημία είναι διαφορετική με την ύπαρξη των εμβολίων αλλά και την εμπειρία που έχουμε από πέρυσι.

Από ποιες χώρες-αγορές περιμένουμε επισκέπτες την φετινή περίοδο;

Οι χώρες που θα τροφοδοτήσουν τουριστικά την περιοχή μας είναι φυσικά οι Βαλκανικές Χώρες και κυρίως από την Βουλγαρία, Ρουμανία, και Σερβία. Όμως έχει παρατηρηθεί ενδιαφέρον από χώρες την Κεντρικής Ευρώπης αφού η πανδημία ωθεί του επισκέπτες Ελλάδας να αναζητήσουν εναλλακτικούς προορισμούς στο εσωτερικό της οι οποίοι έχουν χαμηλότερη κίνηση άρα και χαμηλότερο υγειονομικό φορτίο. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ελληνική αγορά που περιμένουμε και φέτος να μας προτιμήσει.

Πόσο σημαντική είναι η απώλεια της τουρκικής τουριστικής κίνησης στην τοπική αγορά;

Πραγματικά είναι σημαντική η απώλεια του τουριστικού ρεύματος από την γειτονική χώρα. Μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη αγορά, ειδικά της Κωνσταντινούπολης, τροφοδοτούσε τουριστικά την περιοχή μας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, προσφέροντας τουριστικό συνάλλαγμα σε πολλές επαγγελματικές ομάδες. Οπότε θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα να ανοίξουν τα σύνορα των Κήπων, έστω με αυστηρότερα πρωτόκολλα ώστε ένα τουλάχιστον μικρό τουριστικό ρεύμα να μπορέσει να τροφοδοτηθεί προς την περιοχή μας. Φυσικά βασική προϋπόθεση θα πρέπει να αποτελεί η υγιεινή και ασφάλεια και των εργαζόμενων και των πελατών μας.

Ο εσωτερικός τουρισμός έπαιξε πέρσι καθοριστικό ρόλο στην οικονομία αυτού του κλάδου. Πιστεύετε ότι θα έχουμε επανάληψη αυτής της «συμπεριφοράς» το φετινό καλοκαίρι;

Όπως ανέφερα και πριν, η ελληνική αγορά αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό ρεύμα για την περιοχή της Θράκης, δεδομένου ότι αποτελεί ένα προορισμό 12-μηνης βάσης. Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε αυτήν την κληρονομία και να διευκολύνουμε την άφιξη των Ελλήνων στην περιοχή μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ηπειρωτικός χαρακτήρας της Θράκης αποτελεί ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο καιρό της πανδημίας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη