Υπερψηφίστηκε την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου από την Ολομέλεια της Βουλής, το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που αναμορφώνει τις διαδικασίες των απελάσεων και βάζει τάξη σε σειρά ζητημάτων που αφορούν σε μετανάστες και πρόσφυγες.
Εισηγητής του Νομοσχεδίου, ήταν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης.
«Ήδη έχουμε προχωρήσει σημαντικά στην ενίσχυση και αναβάθμιση των μέσων, της υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού. Ο φράχτης επεκτάθηκε κατά 27 χλμ. κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, ενώ ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε το παλιότερο τμήμα του, έτσι ώστε σήμερα να αναπτύσσεται σε μήκος 40 χιλιομέτρων. Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η λειτουργία του νέου σύγχρονου αυτοματοποιημένου συστήματος παρακολούθησης συνόρων. Περισσότεροι από 1600 νέοι συνοριοφύλακες εκπαιδεύτηκαν και ρίχτηκαν στη μάχη της φύλαξης των συνόρων. Ενώ αναμένεται και η πρόσληψη επιπλέον νέων συνοριοφυλάκων και στελεχών του λιμενικού για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο Σταύρος Κελέτσης.
«Στη χώρα θα παραμείνουν μόνον εκείνοι που πληρούν αυστηρά τις προϋποθέσεις που οι διεθνείς συνθήκες παρέχουν. Όλοι οι υπόλοιποι με ξεκάθαρες και κατά το δυνατόν σύντομες διαδικασίες, οφείλουν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής». Αυτόδήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας, ο Εισηγητής του Νομοσχεδίου Σταύρος Κελέτσης, εξηγώντας πως η Κυβέρνηση θέτει ένα νέο σφιχτό πλαίσιο στη διαχείριση του προβλήματος του μεταναστευτικού, που περιορίζειτα παράθυρα κατάχρησης από την πλευρά ατόμων ή ομάδων, των δικαιωμάτων και των μέχρι σήμερα προβλέψεων της νομοθεσίας.
Στην εισήγησή του ο Βουλευτής ευχαρίστησε, για ακόμη μια φορά από το βήμα της Βουλής, τους άνδρες και τις γυναίκες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των συνόρων στον Έβρο και αναχαίτισαν την απόπειρα εισβολής του Μαρτίου του 2020.
«Για πρώτη φορά η χώρα έχει μια καλά σχεδιασμένη και στοχευμένη, σφιχτή μεταναστευτική πολιτική», ανέφερε ο Σταύρος Κελέτσης που στάθηκε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών το τρέχον έτος και στην ανάγκη διατήρησης της εγρήγορσης και της ετοιμότητας στα σύνορα, ενόψει μιας πιθανής κρίσης μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν.
Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που υπερψηφίστηκε, περιορίζει τιςδυνατότητες και τα «παράθυρα» καταχρηστικής άσκησης δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών, θέτει σειρά κανόνων και αυστηρών προϋποθέσεων παραμονής, εμπλέκει ενεργά την τεχνολογία στις διαδικασίες και θωρακίζει -ακόμη περισσότερο- θεσμικά τη χώρα μας.