Στην αναζήτηση χρηματοδότησης είτε μέσω του Demin imis αλιείας, είτε μέσω του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αποζημιώσει τους επαγγελματίες αλιείς της Θράκης, λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από την έντονη εμφάνιση φυτοπλαγκτόν .
Αυτό προέκυψε από την συνάντηση, που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με στελέχη του υπουργείου Aνάπτυξης, ο αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής της Περιφέρειας ΑΜΘ Ανδρέας Καραγιώργης .
«Δεν προβλέπεται εκ του νόμου αποζημίωση αν αυτό το φυσικό φαινόμενο δεν καθοριστεί ως τοξικό. Μάλιστα σε μελέτη που έκανε τόσο το ΙΝΑΛΕ όσο και το ΔΠΘ σε καμιά περίπτωση δεν εμφανίζεται τοξικότητα απεναντίας μιλάνε για ένα φυσικό φαινόμενο», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Καραγιώργης.
«Κάθε χρόνο υπάρχει μια επανάληψη του φαινομένου, αλλά αυτό δεν είναι στο μέγεθος της φετινής χρονιάς. Όλα αυτά τα χρόνια εθεωρείτο, ότι το πλακτόν έρχεται με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας φέτος όμως εμφανίστηκε από τον Φεβρουάριο όπου δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας,» διευκρίνισε ο κ. Καραγιώργης υπογραμμίζοντας πως «το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν είναι ψεύτικο».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς ο κ. Καραγιώργης το χαρακτήρισε έντονο, ενώ τόνισε πως πρέπει να προβλεφθεί αποζημίωση, όπως προβλέπεται και για τους αγρότες.
«Οι περισσότεροι των αλιέων έχουν δεμένα τα σκάφη τους στα λιμάνια μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο και αυτό γιατί κάθε φορά που πήγαιναν να ρίξουν δίχτυα αυτά γέμιζαν με αυτό το κολλώδες υλικό και στο τέλος όταν τα μάζευαν ήταν μια άμορφη μάζα η οποία ήταν για πέταμα» είπε και πρόσθεσε: «Θεώρησα ότι η απαίτηση αυτών των ανθρώπων είναι δίκαιη και αυτό πρόταξα στο υπουργείο. Πρέπει να προβλεφθεί αποζημίωση, όπως προβλέπεται μέσω ΕΛΓΑ για τους αγρότες».
Πηγή: ertnews.gr