Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αnadolu: «Η Ελλάδα επαναπροώθησε στην Τουρκία 6.000 μετανάστες το τελευταίο 8μηνο»

«Η Τουρκία διέσωσε περίπου 6 χιλιάδες μετανάστες, που επαναπροωθήθηκαν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέσα σε 8 μήνες», υποστηρίζει δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, που όμως δεν εξηγεί πως ο αριθμός αυτός -που αμφισβητείται- κατάφερε ανενόχλητα να εγκαταλείψει τα τουρκικά παράλια με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, παρά τις δεσμεύσεις της Άγκυρας για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «ταξίδι ελπίδας» παράτυπων μεταναστών που εγκατάλειψαν τη χώρα τους λόγω εμφυλίων πολέμων και αναταραχών αναζητώντας στην Ευρώπη μια καλύτερη ζωή. «Οι παράτυποι μετανάστες, αντιμετωπίζουν την σκληρή θάλασσα και τις καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου επιβιβάζονται σε σκάφη, σωσίβια και βάρκες που υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους, καθώς και την κακομεταχείριση των ελληνικών Αρχών (…) Οι παράτυποι μετανάστες ωθούνται πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα με βάρκες με αποσυναρμολογημένους κινητήρες, αφαιρώντας τους πολύτιμα αντικείμενα όπως χρήματα και κοσμήματα, καθώς και τρόφιμα. Η Τουρκία απλώνει το χέρι της ζωής στους μετανάστες που έχουν σχεδόν αφεθεί να πεθάνουν», αναφέρει προκλητικά το Anadolu, διαστρεβλώνοντας για μία ακόμη φορά την πραγματικότητα.

τουρκια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, τα οποία όμως αμφισβητούνται από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές το τελευταίο οκτάμηνο (Ιανουάριος – Αύγουστος) του 2021, «απωθήθηκαν» 5.934 παράτυποι μετανάστες, που -σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς- επιχείρησαν να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κυρίως από την περιοχή της Σμύρνης.

Τον περασμένο Ιούλιο, σε απάντηση δημοσιευμάτων περί φημολογούμενων «επαναπροωθήσεων» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες: «παντελώς αβάσιμες και εδράζονται σε πλάνα ή μαρτυρίες που παρέχονται από τη χώρα αναχώρησης. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκθέσεις που δεν καταγράφουν πουθενά καμία παραβίαση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων».

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη