Πολλά κενά στα φιλολογικά μαθήματα διαπιστώνονται φέτος στην περιοχή του βορείου Έβρου, ενώ και πολλά άλλα μαθήματα, που θα έπρεπε ήδη να διδάσκονται στα σχολεία, δεν γίνονται λόγω μη κάλυψής τους από εκπαιδευτικό προσωπικό.
«Πρώτη φορά φέτος, στην πρώτη φάση των αναπληρωτών δεν προσελήφθησαν στον Έβρο φιλόλογοι», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, Χάρης Κουσινίδης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι εκτός από τους φιλόλογους, λείπουν καθηγητές και άλλων ειδικοτήτων, όπως και μαθημάτων που εξετάζονται στις πανελλαδικές. Μόνο στη γενική εκπαίδευση, οι κενές ώρες/εβδομαδιαίως φτάνουν τις 1.200 στα σχολεία του βορείου Έβρου, από Λάβαρα μέχρι Δίκαια και από Μεταξάδες μέχρι Νέα Βύσσα, ανέφερε ο κ. Κουσινίδης, ενώ τα ΕΠΑΛ Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου φαίνεται ότι είναι οι δύο σχολικές μονάδες με τα σοβαρότερα προβλήματα κάλυψης των ωρών.
«Όταν βγαίνει ο υπουργός και λέει ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός/8 μαθητές, αναρωτιόμαστε με ποια στατιστική βγαίνει αυτό; Είναι ντροπή να λέγονται αυτά, όπως και ότι είναι καλύτερα τα τμήματα με περισσότερους μαθητές…», σχολίασε ο κ. Κουσινίδης, φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα την περίπτωση τμήματος κατεύθυνσης του 1ου ΓΕΛ Ορεστιάδας, όπου οι μαθητές είναι 28. «Αυτό το τμήμα πρέπει να “σπάσει”, δεν είναι δυνατόν σε μάθημα κατεύθυνσης να υπάρχει αυτός ο αριθμός μαθητών», ανέφερε συγκεκριμένα.
Η επόμενη φάση κλήσης αναπληρωτών θα είναι μέσα στον Οκτώβριο, «και δεν αποκλείεται, σε κάποιες περιπτώσεις, τα κενά να πληρωθούν και κοντά στα Χριστούγεννα, όπως έχει συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε ο κ. Κουσινίδης, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να πετύχει η προσπάθεια για ορθό εκπαιδευτικό προγραμματισμό, όταν αυτός ξεκινά μετά τα μέσα Αυγούστου, ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου».
Πηγή: ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ