Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Βάλτε το ρόδι στην διατροφή σας – Εξαιρετικής ποιότητας τα ρόδια της Νίψας

Στην επαρχία, εκεί όπου υπάρχουν ακόμα κήποι και αυλές, τα ρόδια είναι μια γνώριμη χαρακτηριστική εικόνα αυτήν την εποχή, ιδίως στον παραδοσιακό οικισμό της Νίψας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Τα βλέπουμε επίσης και στη λαϊκή αγορά και στα ράφια των οπωροπωλείων.

Το δέντρο της ροδιάς ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά. Αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική. Η Θεά Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή της ροδιάς, μιας και όπως λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.

Το ρόδι είναι συνώνυμο της καλοτυχίας, της γονιμότητας, της ομορφιάς και της ευτυχίας και βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια στη λίστα με τα πιο σημαντικά φρούτα που επιλέγουμε κυρίως για τα οφέλη του στην υγεία μας.

Για τις βιταμίνες του αλλά και για όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες, το ρόδι θεωρείται μάλιστα και υπερτροφή. Η αγαπημένη αυτή γεύση με τα απίστευτα καλά που μας προσφέρει, οδήγησε τον άνθρωπο να το εντάξει σε πάρα πολλές συνταγές, από σαλάτες μέχρι κύρια γεύματα, αλλά ακόμα σε προϊόντα ομορφιάς.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που από την αρχαία Ελλάδα το τιμούσαν ιδιαιτέρως κυρίως γιατί είχαν «ανακαλύψει» τα οφέλη του. Θεότητες μάλιστα όπως της Ήρας, της Αθηνάς και της Αφροδίτης, είχαν ως σύμβολο τους το ρόδι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα σπάμε ρόδια σε γάμους και την Πρωτοχρονιά, κυρίως για να μας φέρει καλοτυχία, αιωνιότητα και γονιμότητα.

Δυστυχώς όμως, πολλοί το αποφεύγουν κυρίως γιατί το καθάρισμά του μπορεί να είναι λίγο ζόρικο. Αφού το καθαρίσουμε όμως και πιούμε το χυμό των σπόρων του ή το εντάξουμε στα φαγητά μας, θα αποζημιωθούμε μόνο και μόνο από τη γευστική και διατροφική του αξία.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του

Συνολικά το ρόδι έχει πολυάριθμες ιδιότητες, που λίγοι τις γνωρίζουν, μιας και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη μνήμη. Επίσης «μάχεται» την παχυσαρκία, έχει αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ο χυμός του έχει αντικαρκινική δράση καταπολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα. Συμβάλλει κυρίως στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του δέρματος και του προστάτη.

Το ρόδι έχει άλλωστε πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Ο χυμός του ροδιού, η περίφημη γρεναδίνη, είναι πλούσιος σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες, Η αντιοξειδωτική του ιδιότητα φαίνεται να προκύπτει 3 φορές ισχυρότερη σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη