Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Βαρκάδα και γνωριμία με τη σπάνια ορνιθοπανίδα του Δέλτα του Έβρου

Δέλτα του Έβρου. Μία περιοχή παγκοσμίως γνωστή για την σπάνια βιοποικιλότητά της.

Όταν μιλάμε για μία μαγευτική βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου δεν εννοούμε μόνο τη βόλτα στον ποταμό – σύνορο. Μια χαλαρή βαρκάδα στο Δέλτα είναι μία εμπειρία ζωής και η βίωση ενός τόπου πραγματικού και ονειρεμένου ταυτόχρονα.

Τι ξεχωριστό έχει το Δέλτα του Έβρου;

Σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου το δέλτα, πολύπλοκο και εντυπωσιακό, φιλόξενο σε πουλιά ζώα, ερπετά, ψάρια, φυτά. Τα νερά και τα φερτά υλικά του ποταμού μαζί με την δράση της θάλασσας σχημάτισαν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ένα δέλτα μοναδικό.

Η έκτασή του αγγίζει τα 200.000 στρέμματα όπου  τα 95.000 (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της  διεθνούς σύμβασης Ραμσάρ λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος στο δίκτυο Νatura 2000. Στο επιτρεπόμενο κομμάτι δραστηριοποιούνται επαγγελματίες ψαράδες, αγρότες κτηνοτρόφοι ενώ, παρατηρητές τα φύσης, των πουλιών σε όλες τις εποχές μπορούν να βιώσουν μοναδικές εικόνες ή να τις απαθανατίσουν με την φωτογραφική τους μηχανή.

Γιατί αξίζει να εξερευνήσετε το Δέλτα του Έβρου;

Στον ποταμό και το δέλτα του έχουν παρατηρηθεί 46 είδη ψαριών με κυριότερο το σαζάνι, το γουλιανό, τα κεφαλόπουλα, την τούρνα κ.α., 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών.

Δύο είναι οι μεγάλες λιμνοθάλασσες –τα πολυτιμότερα υγροτοπικά συστήματα- στο Δέλτα, η Δράνα (ή λίμνη του Δράκοντος) με έκταση 6.000 στρεμμάτων  και τα Παλούκια με έκταση 2.800 στρ. Υπάρχουν και μικρότερες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και άφθονη φυσική ομορφιά για τον επισκέπτη.

Η σημαντικότερη αξία του Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην πλούσια ορνιθοπανίδα του.  Ήδη έχουν παρατηρηθεί 320 είδη πουλιών από τα 444 περίπου που υπάρχουν στην Ελλάδα! Ενώ είναι ο σημαντικότερος  βιότοπος στην Ελλάδα για  τρία είδη ευρωπαϊκών κύκνων του νανόκυκνου, αγριόκυκνου, βουβόκυκνου.

Η Delta Evros Explorer σας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσετε κάθε σπιθαμή αυτού του φυσικού ονείρου με ασφάλεια και την εγγύηση των επαγγελματιών της ομάδας. Ο εμπνευστής του μοναδικού εγχειρήματος Delta Evros Explorer, Χρήστος Πασχαλάκης , τόλμησε – σε δυσχερείς εποχές –  να επενδύσει στο όνειρό του και να δημιουργήσει υποδομή σκαφών κι εξοπλισμού που για πρώτη φορά λειτουργούν με επαγγελματικά εχέγγυα και προοπτική στην περιοχή. Με εμπειρία στο χώρο, καταγόμενος από τα Λουτρά Έβρου, δεν διανοήθηκε να εγκαταλείψει τον τόπο του αντίθετα, έριξε όλο το βάρος της επαγγελματικής και προσωπικής του προσπάθειας σε αυτόν.

 

Εκδρομή στο Δέλτα του Έβρου με την έμπειρη ομάδα του Delta Evros Explorer

Η Delta Evros Explorer διαθέτει σκάφη για το ποτάμι, με όλες τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις, εφοδιασμένα με διασωστικό υλικό και διοργανώνουν εκδρομές. Εξυπηρετούν group έως 25 ατόμων ανά σκάφος ή μεμονωμένου μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Σε συνεργασία με επαγγελματίες ξεναγούς μπορούμε να εξερευνήσουμε αυτόν φυσικό υγροβιότοπο αλλά και να παρακολουθήσουμε όλη τη πανίδα και να «μυρίσουμε» τη φυσική χλωρίδα της περιοχής.

Πάντα σε διαρκή επικοινωνία με τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου Σαμοθράκης, που έχει την επιστημονική ευθύνη και προστασία του χώρου, μπορείτε να απολαύσατε βαρκάδες στο Δέλτα του Έβρου.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο +30 6977509107 ή στο Delta Evros Explorer στο Facebook

Delta Evros Explorer

+30 6977509107
[email protected]
www.delta-evros.gr
Delta Evros Explorer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη