Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Βασίλης Μπασδάνης: Ο οινοποιός από την Νίψα και η αγάπη του για την παραγωγή κρασιού

Σε μια χώρα όπου η παράδοση του κρασιού συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτισμό και την ιστορία, το οινοποιείο Μπασδάνη ξεχωρίζει για την ποιότητα και το πάθος του στον χώρο αυτό. Ο Βασίλης Μπασδάνης, κάτοχος του οινοποιείου και ένας από τους πιο παθιασμένους δημιουργούς της νέας γενιάς, είναι εδώ για να μας μυήσει στον χώρο αυτό. Το οινοποιείο του, γνωστό για τις εξαιρετικές ετικέτες του και τον σεβασμό στη γη, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οινόφιλων στον νομό. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο ίδιος μας μιλά για την πορεία του, την φιλοσοφία του οινοποιείου του αλλά και μας ενημερώνει για ορισμένα στοιχειώδη πράγματα για το κρασί και όλη την τέχνη της οινοποιίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του οινοποιείου σας. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την παραγωγή κρασιού;

Το οινοποιείο μας ιδρύθηκε το 2020, ως η πραγματοποίηση ενός ονείρου που χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να γίνει πραγματικότητα. Η ιστορία μας ξεκίνησε το 2013, με την εγκατάσταση των πρώτων αμπελώνων, και ύστερα από προσεκτική δουλειά και μεράκι, το όραμα πήρε μορφή με τη δημιουργία του οινοποιείου.

Η έμπνευση για να ασχοληθώ με την παραγωγή κρασιού προήλθε από τις σπουδές μου στη Γεωπονία. Τα μαθήματα της αμπελουργίας και οινοποιίας με ενθουσίασαν και με ώθησαν να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Επιπλέον, η ύπαρξη των κατάλληλων οικογενειακών κτημάτων αποτέλεσε ιδανική βάση για να ξεκινήσω την ενασχόλησή μου με το αμπέλι και την παραγωγή κρασιού, συνδυάζοντας την επιστήμη με την αγάπη για τον τόπο και την παράδοση.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής που καλλιεργείτε, που επηρεάζουν την ποιότητα των κρασιών σας;

Η ποιότητα των αμπελώνων μας οφείλεται τόσο στο ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής όσο και στις ξεχωριστές εδαφολογικές συνθήκες, όπως η σύσταση του εδάφους. Οι αμπελώνες μας βρίσκονται σε ένα προνομιακό υψόμετρο, στους πρόποδες των βουνών, ιδανικό για την καλλιέργεια των αμπελιών.

Ποιες ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργείτε; 

Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι το “Syrah” και το “Merlot”, από ερυθρές ποικιλίες, το «Μοσχάτο Αμβούργου», αλλά και  το «Ασύρτικο», την οποία τη χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο στα λευκά κρασιά μας. 

Μπορείτε να μας περιγράψετε τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού σας από τον αμπελώνα μέχρι τον μπουκάλι;

Στο οινοποιείο μας χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σταφύλια από τους δικούς μας αμπελώνες, γεγονός που μας επιτρέπει να ελέγχουμε απόλυτα κάθε στάδιο της παραγωγής, από την καλλιέργεια μέχρι τη στιγμή που το σταφύλι φτάνει στο οινοποιείο.

Οι αμπελώνες μας καλλιεργούνται με βιολογικές πρακτικές και είναι ενταγμένοι σε πιστοποιημένο πρόγραμμα, διασφαλίζοντας την αρμονία με το περιβάλλον και την υψηλή ποιότητα των καρπών. Όταν τα σταφύλια ωριμάσουν και είναι έτοιμα για συγκομιδή, συλλέγονται προσεκτικά και μεταφέρονται στο οινοποιείο.

Εκεί, περνούν από τον σπαστήρα και ξεκινά η διαδικασία της ζύμωσης. Τα κρασιά που προκύπτουν τοποθετούνται είτε σε ανοξείδωτες δεξαμενές είτε σε δρύινα βαρέλια για την απαραίτητη ωρίμανση. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εμφιάλωση, όπου το τελικό προϊόν αποκτά την ξεχωριστή ταυτότητα που χαρακτηρίζει το οινοποιείο μας.

Από πού προέκυψε η ονομασία του οινοποιείου και των δημοφιλών ετικετών «Νίψαι»;

Το όνομα του οινοποιείου μας αντλείται από το επώνυμο της οικογένειάς μας.

Τα κρασιά μας, δύο εξαιρετικές ετικέτες που ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια, φέρουν την ονομασία «Νίψαι». Το όνομα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς παραπέμπει στο χωριό όπου βρίσκονται οι αμπελώνες μας. Επιπλέον, η λέξη «Νίψαι» συνδέεται με μια αρχαία θρακική φυλή, ενισχύοντας την πολιτισμική μας ταυτότητα και υπογραμμίζοντας τη γεωγραφική και ιστορική σημασία της περιοχής.

Με την επιλογή αυτού του ονόματος, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον τόπο μας, να τιμήσουμε την κληρονομιά του και να δώσουμε στα κρασιά μας μια ταυτότητα που αντανακλά τη μοναδικότητα του περιβάλλοντός τους.

Ενόψει της εορταστικής περιόδου που πλησιάζει έχετε ετοιμάσει κάτι ;

Όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζουμε ειδικές συσκευασίες δώρων για τις γιορτές, ιδανικές τόσο για προσωπικές όσο και για επαγγελματικές περιστάσεις.

Πρόκειται για προσεγμένα καλάθια και κομψά κιβώτια που περιλαμβάνουν δύο ή τρία από τα κρασιά μας, προσφέροντας μια ξεχωριστή επιλογή δώρου για φίλους, συνεργάτες ή αγαπημένα πρόσωπα. Με έμφαση στην ποιότητα και την αισθητική, οι συσκευασίες αυτές δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία, αναδεικνύοντας τη γεύση και την παράδοση του οινοποιείου μας.

Που μπορούν αυτοί που επιθυμούν να βρουν τα κρασιά σας με κάποια καταστήματα ;

Η διάθεση των κρασιών μας πραγματοποιείται κυρίως μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή με άμεση επαφή μαζί μας στο οινοποιείο. Επιπλέον, μπορείτε να τα βρείτε και σε επιλεγμένα καταστήματα εντός της πόλης, με τα οποία συνεργαζόμαστε στενά. Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι τα προϊόντα μας είναι πάντα διαθέσιμα με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email