Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

«Βαφτίζουν» διακινητές τους ανήλικους διακινούμενους μετανάστες

Ακολουθεί δημοσίευμα της ιστοσελίδας karfitsa.gr.

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης συνέλαβαν κοντά στην Αρέθουσα έναν μετανάστη ετών 15. Οδηγούσε αυτοκίνητο προερχόμενο από τον Έβρο, μέσα στο οποίο επέβαιναν άλλοι έξι μετανάστες. Μάλιστα οι τρεις εξ αυτών ήταν στοιβαγμένοι μέσα στον χώρο αποσκευών του οχήματος, στο πορτπαγκάζ. Ο ανήλικος όταν είδε τους αστυνομικούς στην παλιά εθνική οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης ανέπτυξε ταχύτητα, με συνέπεια να βρεθούν σε κίνδυνο τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι επιβαίνοντες.

Η περίπτωση του 15χρονου δεν ήταν η μοναδική. «Πολλές φορές έχουμε συλλάβει μετανάστες ανήλικους να οδηγούν οχήματα στα οποία επιβαίνουν άλλοι μετανάστες. Είναι συνήθως 16 – 17 ετών, σπάνια έχουμε βρει 15χρονο», σχολίαζε στην Karfitsa αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει τους ελέγχους και τις συλλήψεις που γίνονται ειδικά στον Έβρο. Η πρακτική των κυκλωμάτων είναι γνωστή πλέον στις αρχές και όλα οργανώνονται προκειμένου ο πυρήνας των εγκληματικών οργανώσεων που εκμεταλλεύονται τον πόνο των μεταναστών να έχει τις λιγότερες απώλειες και τα μεγαλύτερα κέρδη.

Έτσι οι βασικοί «κρίκοι» των κυκλωμάτων διακινητών, οι άνθρωποι δηλαδή που θα κατευθύνουν τους μετανάστες από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη για να εισπράξουν τα χρήματα, πλέον αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με τους διακινούμενους – θύματα. Οι συνεχείς έλεγχοι που γίνονται από την αστυνομία στους δρόμους που οδηγούν στα «περάσματα» των ελληνοτουρκικών συνόρων, σε αυτοκίνητα που κινούνται άδεια με κύριο σκοπό να παραλάβουν μετανάστες, έχουν υποψιάσει τα κυκλώματα διακινητών. Οι διαρκείς έλεγχοι ειδικά για κατοχή διπλώματος σε τέτοιους οδηγούς, τους βάζει αυτόματα στο «κάδρο» των υπόπτων για διακίνηση και επιχειρούν να αποφύγουν κάθε εμπλοκή.

«Αποστολές»  αυτοκινήτων 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηγεσίες των δικτύων διακίνησης μεταναστών στέλνουν μεν στον Έβρο ενεργούς συνεργούς τους, όμως στη συνέχεια συντονίζουν τη διακίνηση εξ αποστάσεως. Όπως έχει καταγραφεί από δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις συνοριακές υπηρεσίες των ελληνοτουρκικών συνόρων, ο διακινητής αφήνει το αυτοκίνητο που οδηγεί σε σημείο του Έβρου, το «στίγμα» του οποίου μέσω gps γνωστοποιεί στην ομάδα των διακινούμενων, που ήδη έχουν πληρώσει για να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα που ο διακινητής επιστρέφει με το λεωφορείο της γραμμής στη Θεσσαλονίκη, οι διακινητές επιλέγουν τον «πρόθυμο» ανήλικο να οδηγήσει το όχημα που έχει αφήσει, αδιαφορώντας για τους κινδύνους να βρεθεί σε καταδίωξη από την αστυνομία και να μην μπορέσει να διαχειριστεί μία δύσκολη κατάσταση.

Έτσι ο ανήλικος ή νεαρός που μόλις έχει ενηλικιωθεί, 18 ή 19 χρόνων, μετανάστης, αναλαμβάνει και οδηγεί το όχημα που του υποδεικνύει το κύκλωμα των διακινητών. Σε αυτό επιβιβάζονται οι υπόλοιποι διακινούμενοι και ορισμένοι μέσα στον χώρο των αποσκευών. «Με αυτόν τον τρόπο εάν ο οδηγός συλληφθεί, το κύκλωμα των διακινητών δεν έχει απώλειες σε μέλη. Απλώς δεν πληρώνονται για το συγκεκριμένο γκρουπ των μεταναστών και χάνουν το αυτοκίνητο που κατάσχεται. Όμως αυτά είναι στις υπολογιζόμενες ζημίες τους», σχολίασε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει ασχοληθεί με την έρευνα κυκλωμάτων διακινητών.

Η εικόνα που υπάρχει σε μάντρα ακριβώς απέναντι από το τμήμα συνοριακής φύλαξης Χειμωνίου στον Έβρο, είναι χαρακτηριστική για τις διακινήσεις που εντοπίζουν οι αστυνομικοί και οι οποίες συνοδεύονται με κατασχέσεις των οχημάτων. Ο χώρος είναι γεμάτος από μικρά φορτηγά – κλουβάκια και επιβατικά πενταθέσια που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από διακινητές. Το τελευταίο διάστημα οι διακινήσεις αυτού του τύπου στα ελληνοτουρκικά σύνορα παρουσιάζουν σχετική αύξηση, που όμως θεωρείται φυσιολογική για την εποχή. Βέβαια οι αρχές των συνόρων περιμένουν την ολοκλήρωση των έργων με την εγκατάσταση του φράχτη, όπως και με τη λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος εντοπισμού για να μετρήσουν τη μείωση των ποσοστών στη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας.

πηγή karfitsa.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη