Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Βοηθάει η διατροφή στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος ή της γρίπης;

Η σωστή διατροφή παίζει ρόλο στην ανάρρωση από ένα κοινό κρυολόγημα τους χειμωνιάτικους μήνες ή ακόμα περισσότερο από γρίπη που θα αρχίσει να εμφανίζεται όπως πάντα τέτοια εποχή. Εξίσου σημαντική είναι η ισορροπημένη και επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, που σε συνδυασμό εξασφαλίζουν την αναπλήρωση των πολύτιμων συστατικών από τον οργανισμό μας όταν αρρωσταίνουμε.

Ναι, αλλά όταν αρρωσταίνω συνήθως δεν έχω όρεξη!!

Η απώλεια της όρεξης είναι συχνό επακόλουθο σε κάθε ίωση και δεν είναι σπάνιο να εκδηλώνεται και με συμπτώματα από το γαστρεντερικό (όπως ναυτία, τάση προς εμετό ή ακόμα και διάρροια). Είναι καλύτερα να μην πιέζουμε το σώμα μας σε τέτοιες περιπτώσεις και να του επιτρέψουμε να αφοσιωθεί στην μάχη με τον παθογόνο εισβολέα. Χρησιμοποιώντας τις επαρκείς αποθήκες ενέργειας σε λίπος και μύες κατά κύριο λόγο, το σώμα μας μπορεί να συντηρηθεί για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς ιδιαίτερη πρόσληψη τροφής ενώ το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει ήδη αναλάβει δράση στην καταπολέμηση του ιού.

Είναι απαραίτητο να τρώω;

Προσπαθήστε απλά να κάνετε συχνά και μικρά γεύματα. Έτσι, αποφεύγετε να επιβαρυνθεί η ήδη καταπονημένη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά ταυτόχρονα παρέχετε στο σώμα σας την απαραίτητη ενέργεια για να ανακάμψει. Μην παραλείπετε τα βασικά γεύματα της ημέρας και φροντίστε για συνολική πρόσληψη θερμίδων πάνω από 1200 περίπου ανά ημέρα. Έχει βρεθεί ότι λιγότερες θερμίδες δυσχεραίνουν την ανοσολογική απάντηση απέναντι στον κάθε ιό.

Και τι είναι προτιμότερο να τρώω σε κάθε γεύμα;

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός είναι οι πρωτεΐνες. Βοηθούν το σώμα μας με πολλαπλούς τρόπους, ενώ τα αμινοξέα που αποτελούν τις βασικές δομικές τους μονάδες σχετίζονται άμεσα με την αποδοτική λειτουργία της άμυνας. Τόσο σε επίπεδο κυττάρων όπως τα λεμφοκύτταρα όσο και σε επίπεδο ουσιών όπως οι διαμεσολαβητές-κυτταροκίνες η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών εξασφαλίζει την άμεση και αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση. Προτιμήστε πηγές άπαχων σχετικά πρωτεϊνών όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι και ψάρι. Επιπλέον, προσφέρουν επαρκή επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό που σχετίζεται με την αποδοτική λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων όπως και ψευδάργυρο που προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση μέσω της ενίσχυσης των Τ-λεμφοκυττάρων.

Πρέπει να τρώω φρούτα και λαχανικά;

Πολλά έχουν γραφτεί για θεραπευτική δράση ιδιαίτερα της βιταμίνης C στην μάχη με τους ιούς. Η αυξημένη συγκέντρωση των βιταμινών C,E και A αλλά και τα φλαβονοειδή που συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται να βοηθούν στην ανάρρωση και να ελαττώνουν την διάρκεια των έντονων συμπτωμάτων.

Φαίνεται από μελέτες κάποια συσχέτιση με αυξημένη παραγωγή σε Β – λεμφοκύτταρα που αποτελούν βασικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού έναντι των ιών.

Υπάρχει κάτι επιπλέον που μπορώ να κάνω;

Σημαντικό και απαραίτητο κομμάτι κάθε ισορροπημένης διατροφής είναι η σωστή και επαρκής ενυδάτωση. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη και ωφέλιμη ειδικά όταν βρισκόμαστε σε εμπύρετη κατάσταση καθώς βοηθά στην αναπλήρωση των απωλειών σε υγρά από την αυξημένη παραγωγή σε ιδρώτα. Καταναλώστε αρκετά υγρά όπως νερό, αφεψήματα και τσάι.

Αποφύγετε κατανάλωση σε αλκοόλ που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, ελαττώνει την απορρόφηση των παραπάνω απαραίτητων θρεπτικών ενώ ταυτόχρονα λόγω της διούρησης ενισχύει την αφυδάτωση του οργανισμού.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή που περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες των τροφίμων είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σε όλες τις συνθήκες, πόσο μάλλον όταν είναι καταπονημένος.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Brown J. Prevent flu with a healthy dose of fruits and vegetables. CDS Rev. 2010 Jan-Feb;103(1):28. PMID: 20166451.

Gardner EM, Beli E, Clinthorne JF, Duriancik DM. Energy intake and response to infection with influenza. Annu Rev Nutr. 2011 Aug 21;31:353-67. doi: 10.1146/annurev-nutr-081810-160812. PMID: 21548773.

Mousa HA. Prevention and Treatment of Influenza, Influenza-Like Illness, and Common Cold by Herbal, Complementary, and Natural Therapies. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jan;22(1):166-174. doi: 10.1177/2156587216641831. Epub 2016 Apr 6. PMID: 27055821; PMCID: PMC5871211.

Σύνταξη:

Δημήτρης Σπ.Τσαϊρίδης
MD, MsC, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
κιν:6972779231   [email protected]

Επιμέλεια:

Χριστίνα Κ.Τσίγαλου
MD, PhD, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Επ.Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ
κιν:6944193771   [email protected]

Κωνσταντίνος Ι. Αρβανιτίδης
Bsc, MD, PhD, Μοριακός Βιολόγος – Ιατρός
κιν:6983502394 [email protected]

Πηγή: dimokritos.org

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη