Νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρους κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εντοπίστηκαν σε περιοχές της Βουλγαρίας, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις αρμόδιες αρχές της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, δεκατρείς (13) δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στις περιοχές Kardzhali (5 εστίες), Smolyan (4 εστίες), Haskovo (3 εστίες) και Plovdiv (1 εστία) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (εικ. 1, 2, 3).
Να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2022 έως 19.12.2022, 2 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 332 εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.
Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας (ΠΕ Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.
Τι είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα (τα υψηλά μολυσματικά στελέχη του ιού είναι γενικά θανατηφόρα με θνησιμότητα που αγγίζει το 100%).
Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού.
Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και σε άλλα εκτρεφόμενα είδη ζώων όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά.
ΠΗΓΗ: in.gr