Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Βουλγαρία: Συμφωνία με την Τουρκία για προμήθειες φυσικού αερίου

Συμφωνία μακράς διαρκείας για την προμήθεια μέχρι και 1,5 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως υπέγραψαν την Τρίτη Τουρκία και Βουλγαρία. 

Η συμφωνία υπεγράφη στη Σόφια μεταξύ του διευθυντή της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου BOTAS και της διευθύντριας της αντίστοιχης βουλγαρικής BulgarGaz παρουσία των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών.

Η βαλκανική χώρα ήταν σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο αναζητά εναλλακτικές, καθώς τον Απρίλιο αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια και η Μόσχα έκλεισε τις στρόφιγγες. 

Με την παρούσα συμφωνία, η οποία έχει διάρκεια 13 ετών, η Bulgargaz θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG, ώστε τα φορτία της να μεταφέρονται στη Βουλγαρία μέσω του δικτύου της BOTAS.

Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χριστόφ δήλωσε πως η παράδοση φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία μέσω Τουρκίας συμφέρει περισσότερο τη χώρα του από διαμετακομιστικής άποψης, διότι θα μπορεί να παρακάμπτει τον πολυσύχναστο τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Επί του παρόντος, η Βουλγαρία καλύπτει τις ανάγκες σε φυσικό αέριο κατά το ένα τρίτο από το Αζερμπαϊτζάν και προμηθεύεται το υπόλοιπο μέσω Ελλάδας. 

Η συμφωνία με την Τουρκία δίνει στη Βουλγαρία εναλλακτικές της Ρεβυθούσας, ωστόσο ενεργειακοί αναλυτές προειδοποιούν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η αγορά φυσικού αερίου από τη BOTAS ενδεχομένως να υποκρύπτει ρωσικό αέριο, καθώς η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email