Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Βόρεια Ελλάδα: Ανεμβολίαστος ένας στους τρεις

Οι επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά στις περαιτέρω ελευθερίες που θα έχουμε ως πολίτες στο μέτωπο του κορονοϊού. Δύο είναι τα φλέγοντα ζητήματα που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο: η πορεία της επιδημίας στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στην περιοχή, η οποία κινείται σε χαμηλά ποσοστά. Μάλιστα ο 1 στους 3 ανεμβολίαστους πανελλαδικά εντοπίζεται στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας σε συνδυασμό με την εκτίμηση του αριθμού των κατοίκων ανά περιοχή από την Εθνική Στατιστική Αρχή, εκτιμάται ότι σε σε σύνολο 4,2 εκατομμυρίων ανεμβολίαστων πολιτών στη χώρα οι 1,3 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας.

Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι υπάρχει σημαντική αποχή από το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού και ο πληθυσμός είναι ευάλωτος τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται ότι εκεί η επιδημία λόγω και των πιο χαμηλών θερμοκρασιών σημειώνει τοπικές εξάρσεις.

Να σημειώσουμε δε ότι σχεδόν το σύνολο των περιφερειών στις συγκεκριμένες περιοχές είναι στο “κόκκινο” κάτι το οποίο με βάση και τις νέες αποφάσεις δε σημαίνει αυξημένους περιορισμούς, ενώ όπως και στην υπόλοιπη χώρα οι εμβολιασμένοι εκεί απολαμβάνουν πλέουν ελευθερία στη διασκέδαση.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τους εμβολιασμούς στη Βόρεια Ελλάδα και εξήγγειλε την Πέμπτη νέες εξορμήσεις με κινητές ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Πέλλας και Φλώρινας αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν από τις 12-10-2021 έως τις 14-10-2021 εμβολιασμοί από Κινητές Μονάδες του Υπουργείου Υγείας.

Νοσηλείες στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημία εμφανίζει ελαφρά σταθεροποιητική τάση στην επικράτεια, με εξαίρεση την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Από τις 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Μακεδονίας και της Θράκης, οι 11 βρίσκονται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Πρόκειται για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Καστοριάς. Μεγάλη επιβάρυνση διαπιστώνεται και στη Θεσσαλία, όπου στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού – αλλά πλέον όχι μέτρων- βρίσκονται η Καρδίτσα και η Λάρισα.

Την ίδια στιγμή άσχημη είναι κι η εικόνα στα νοσοκομεία στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Φαίνεται μάλιστα ότι περίπου 4 στους 10 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ βρίσκονται στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Συγκεκριμένα εκεί νοσηλεύονται 120 ασθενείς σε σύνολο 330 σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα μόνο το 9% των εν λόγω ασθενών ήταν εμβολιασμένοι.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω δεν είναι παράλογο που εκπρόσωποι κλινικών γιατρών του ΕΣΥ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων των δύο περιφερειών, διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της ελευθερίας που δόθηκε από το Σάββατο για την εστίαση. Ιδίως οι γιατροί των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης εκφράζουν αγωνία για το πως μπορεί το «ελευθέρας» για τους πλήρως εμβολιασμένους να εναρμονίζεται με τις γεμάτες κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης και στα μικρότερα της περιφέρειας.

Πηγή: news247.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email