Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Βόρεια Ελλάδα: Η εξέλιξη της επιδημιολογικής έξαρσης

Η πορεία κλιμάκωσης που παρουσιάζει η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, σε αντίθεση με την τάση σταθεροποίησης ή και αποκλιμάκωσης σε άλλες περιοχές της χώρας, επιβεβαιώνεται με μια αναλογική σύγκριση του αριθμού των κρουσμάτων και των νοσηλειών της περιοχής, σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας (2011), στους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης διαμένουν συνολικά 2.771.929 πολίτες, ή το 25,62% του συνολικού πληθυσμού της επικράτειας (10.815.197).

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, ήταν 1.288 σε Μακεδονία και Θράκη, σε σύνολο 2.978 όλης της χώρας (ποσοστό 43,3%). Μόνη της, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας το 10,3% του πληθυσμού της χώρας, έχει σχεδόν το 15% των κρουσμάτων (435 σε σύνολο 2.978).

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει τις τελευταίες δύο μέρες οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (3η ΥΠΕ Μακεδονίας και 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης), σε μια περιοχή ευθύνης με 28 νοσοκομεία, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 114 ασθενείς (από 57 σε κάθε ΥΠΕ), σε σύνολο 322 σε όλη τη χώρα (ποσοστό 35,5%). 

Η πίεση για μια κλίνη ΜΕΘ επικεντρώνεται κυρίως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς στην πλειονότητα των γύρω από αυτήν Περιφερειακών Ενοτήτων δεν έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα ΜΕΘ COVID, με αποτέλεσμα να τα διακομίζουν στη συμπρωτεύουσα. Το “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο, που είχε γενική εφημερία χθες, Τρίτη, ξεκίνησε με πλήρεις και τις 15 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει για περιστατικά κορονοϊού, ενώ άλλες 15 κλίνες προορίζονται για non COVID ασθενείς. Γεμάτες ήταν και οι 10 κλίνες ΜΕΘ COVID του “Παπαγεωργίου“, που παρέδωσε την εφημερία το πρωί της Τρίτης, ενώ και το “Γ. Παπανικολάου” που παραλαμβάνει τη “σκυτάλη” σήμερα, Τετάρτη, έχει 22 στις 22 κλίνες κατειλημμένες.

Οι υγειονομικές Αρχές επεξεργάζονται ήδη το σχέδιο αναδιοργάνωσης, που θα περιλαμβάνει άνοιγμα νέων κλινικών (σ.σ. σε κάποιους νομούς δεν λειτουργούν ούτε απλές κλίνες COVID) και εξασφάλιση επιπλέον διαθεσιμότητας ΜΕΘ COVID, με παράλληλη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα, αν παραστεί ανάγκη. Την ίδια ώρα, με βάση και την περσινή τραυματική εμπειρία, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και συζητήσεις των τοπικών φορέων για το πλαίσιο και το είδος των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο τέλος Οκτωβρίου, για τον τριήμερο εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης, του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την εθνική επέτειο.

Η εικόνα δυσανάλογης επιβάρυνσης του βορρά σε σχέση με το νότο αποτυπώνεται και στον υγειονομικό χάρτη, με 7 από τους 8 “κόκκινους” νομούς να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, τα ποσοστά εμβολιασμού και την πίεση στο σύστημα υγείας, δεν αποκλείεται από σήμερα να προστεθούν κι άλλες περιοχές.

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υψηλή θετικότητα

Από τις 10 περιοχές της χώρας με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, στις οποίες αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι 6 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τη Δράμα, την Ξάνθη, τις Σέρρες, την Πέλλα, την Πιερία και το Κιλκίς, με τα ποσοστά πλήρους εμβολιασμού να κυμαίνονται από μόλις 40% ως και 45,5% του πληθυσμού τους, σημαντικά χαμηλότερα από το 56,7% στο σύνολο της χώρας.

Στις συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, όπως και σε άλλες της Μακεδονίας και Θράκης, ο μέσος εβδομαδιαίος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι ως και υπερδιπλάσιος του μέσου όρου της χώρας, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν υπερδιπλάσια θετικότητα στα διενεργούμενα τεστ.

Πηγή: iatronet.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη