Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Βόρεια Ελλάδα: Ξεκινά η διαδικασία επιστράτευσης ιδιωτών – Πόσους αφορά

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, καθώς η κυβέρνηση επισπεύδει την επιστράτευσή τους ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Το τελεσίγραφο λήγει σήμερα το πρωί από το υπουργείο Υγείας, οπότε και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδος θα ανακοινώσουν τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ethnos.gr έχουν συγκεντρωθεί πολύ λιγότερα από 20 ονόματα ιδιωτών γιατρών που θέλουν να εργασθούν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος.

Συνολικά απαιτούνται περίπου 100 γιατροί για να καλυφθούν οι ανάγκες. Η επίταξη υπηρεσιών και ο αριθμός των γιατρών θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα δηλώσουν εθελοντικά να συνεισφέρουν. Εάν ο τελικός αριθμός των γιατρών που θα δοθεί από τους Ιατρικούς Συλλόγους θα είναι 20, τότε θα επιστρατευθούν μόνο 80, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.

Ήδη πάντως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμες για την εκκίνηση της διαδικασίας, η οποία μπορεί να κρατήσει και 48 ώρες ώστε να συνταχθούν τα λεγόμενα «φύλλα πορείας» για τους ιδιώτες γιατρούς ώστε να αναλάβουν άμεσα υπηρεσία.

Ωστόσο, θεωρείται πιθανό ότι μπορεί ακόμη και σήμερα να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε ορισμένους γιατρούς, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να επισπεύσει τη διαδικασία.

Η διαδικασία

Όσοι ιδιώτες γιατροί διαθέτουν την ειδικότητα που λείπει από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος, θα επιλεγούν μέσω των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ, τονίζουν πηγές του ethnos.gr.

Με βάση τον σχετικό νόμο, το λεγόμενο και «φύλλο πορείας» θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους που ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Όμως έχουν προβλεφθεί και οι περιπτώσεις όπου κάποιος γιατρός αδυνατεί να παράσχει τις υπηρεσίες του. Γι’ αυτό και προβλέπονται και εξαιρέσεις. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος γιατρός επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λανθασμένη ταχυδρομική διεύθυνση.

Να υπενθυμιστεί ότι στην προηγούμενη επιστράτευση των γιατρών τον περασμένο Μάρτιο είχε προηγηθεί κάλεσμα και μέσω ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς, αλλά δεν υπήρχε προθυμία. Αυτή τη φορά αναμένεται να παρακαμφθεί το βήμα αυτό και θα ακολουθηθεί κατ’ ευθείαν η διαδικασία της επίταξης μέσω της ΗΔΙΚΑ και της λίστας ονομάτων των γιατρών, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη