Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Βόρεια Ελλάδα: Πουλούσαν ελληνικές ταυτότητες για κάθε χρήση

«Φάμπρικα» έκδοσης ελληνικών ταυτοτήτων με στοιχεία ομογενών που είχαν…εξαφανιστεί, φέρεται ότι είχαν στήσει τα μέλη του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων που εξιχνίασε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τη δικογραφία είχαν στήσει έναν μηχανισμό εντοπισμού στοιχείων που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις νέες ταυτότητες. Με τα νέα ταξιδιωτικά έγγραφα άμεσα εξέδιδαν διαβατήρια. Και έτσι κατηγορούνται ότι προσέφεραν εξυπηρετήσεις με το αζημίωτο. Σε ποινικούς και σχετιζόμενους με μαφιόζικες οργανώσεις που πλέον κυκλοφορούν με καθαρό ποινικό μητρώο σε όλο τον κόσμο, μέχρι Ρώσους επιχειρηματίες που προσπερνούν τις κυρώσεις ταξιδεύοντας ανενόχλητοι στη Δύση με την ελληνική ταυτότητα.

Μετά την απόφαση να οδηγηθούν στις φυλακές οι πέντε συλληφθέντες κατηγορούμενοι ότι ήταν βασικά μέλη του κυκλώματος, η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση αναμένεται να καλέσει το επόμενο διάστημα τους άλλους 29 κατηγορούμενους για ν’ απολογηθούν. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ομογενείς, ορισμένοι κάτοχοι πλαστών ταυτοτήτων με καταγωγή από τη Γεωργία και ακόμη δύο αστυνομικοί. Μία εν ενεργεία και ένας συνταξιούχος.

Βασικό γρανάζι του κυκλώματος ήταν ο 59χρονος ομογενής, ο οποίος υποστηρίζει ότι ήταν διερμηνέας και έχει απασχολήσει στο παρελθόν τουλάχιστον άλλες δύο φορές τις διωκτικές αρχές για παρόμοια αδικήματα. Εμφανίζεται να αποφασίζει για τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν στον εντοπισμό στοιχείων, ενώ συνοδεύει τις περισσότερες φορές ως διερμηνέας τους Γεωργιανούς μελλοντικούς κατόχους στο αστυνομικό τμήμα. «Κλειδί» στη δράση του κυκλώματος ήταν το αστυνομικό τμήμα Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Όπως επισημαίνεται στη δικογραφία, ο αστυνομικός, που πλέον είναι συνταξιούχος, κατηγορείται ότι εκεί αναλάμβανε την έκδοση των περισσότερων ταυτοτήτων. Τα ραντεβού κλείνονταν συγκεκριμένη μέρα, κάθε απόγευμα Τετάρτης, όταν έλειπαν οι ανώτεροι αξιωματικοί του τμήματος που ήταν υποστελεχωμένο εκείνες τις ώρες. Αυτό που παρατηρήθηκε από την έρευνα των αδιάφθορων είναι πως για όλες τις ταυτότητες που εκδίδονταν στο συγκεκριμένο τμήμα και σε συγκεκριμένες ώρες, είχαν δηλωθεί απώλειες. Στο διάστημα 7 Οκτωβρίου έως 21 Δεκεμβρίου 2022 εκδόθηκαν οκτώ τέτοιες ταυτότητες. Οι μάρτυρες ήταν συνήθως κοινά πρόσωπα, ενώ ο 59χρονος εμφανιζόταν σχεδόν πάντα ως διερμηνέας. Από τον μετέπειτα έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο έλεγχος του αστυνομικού ήταν πλημμελής, καθώς μία απλή εξέταση θα μαρτυρούσε ότι οι φωτογραφίες του παλιού κατόχου και του νέου ήταν διαφορετικές. Το κύκλωμα δρούσε με τέτοια άνεση που τα μέλη του δήλωναν σε πολλές περιπτώσεις την ίδια διεύθυνση της Νέας Καλλικράτειας ως τόπο κατοικίας του νέου κατόχου. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα στοιχεία της ταυτότητας διαχρονικά χρησιμοποιήθηκαν από δύο άτομα. Μία τέτοια ταυτότητα εντοπίζεται να χρησιμοποιείται ως απωλεσθείσα από ένα πρόσωπο το 2016 και από ένα άλλο το 2022.

Αναζήτηση στοιχείων

Όπως καταγράφεται στη δικογραφία και ενισχύεται από τις δεκάδες συνομιλίες που αποτυπώνονται σε 92 cd’s το κύκλωμα είχε στήσει δίκτυο πληροφοριών που εντόπιζε πρόσωπα τα στοιχεία των οποίων θα χρησιμοποιούνταν για τις νέες ελληνικές ταυτότητες. Εκφράζεται η εκτίμηση από την αστυνομία ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν πρόσβαση μέχρι και σε αρχεία ομογενών στην Ελλάδα. Μάλιστα η συνταξιοδότηση του αστυνομικού προκαλεί τη στράτευση δύο νέων μελών. Ο ρόλος τους περιορίζεται να εντοπίζουν στοιχεία ταυτοτήτων και να πληρώνουν αδρά τους κατόχους τους για να τα χρησιμοποιήσουν αφού προηγουμένως δηλώσουν απώλειες. «Μόνον 5.500 παίρνει ο Σ… για να μπει και να παραλάβει. Οκτώ χιλιάρικα παίρνει το αφεντικό που τα πουλάει. Εγώ να μην βγάλω κάτι;» διερωτάται 70χρονη κατηγορούμενη σε τηλεφωνική συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Η γυναίκα εμφανίζεται να εμπλέκεται σε περισσότερες από 100 τέτοιες υποθέσεις ελληνοποιήσεων αλλοδαπών μέσω έκδοσης ταυτοτήτων.

Οι εντεταλμένοι στην αναζήτηση των στοιχείων – και οι δύο προφυλακίστηκαν χθες – αναζητούσαν πρόσωπα που είχαν την ελληνική ιθαγένεια όμως δεν είχαν εκδώσει ταυτότητες. Στοιχεία προσώπων που είχαν χάσει τη ζωή τους στο εξωτερικό, στη Ρωσία ή στη Γεωργία, είχαν ελληνική ιθαγένεια και ταυτότητα και οι θάνατοί τους δεν είχαν δηλωθεί στην Ελλάδα. Μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που δεν είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν άλλο τα ελληνικά στοιχεία τους και πρόσωπα τα οποία είχαν παλιές ταυτότητες οι φωτογραφίες των οποίων ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν λόγω παλαιότητας.

Οι πελάτες, κάτοχοι των νέων ταυτοτήτων είχαν κύριο στόχο να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους στη Δύση. Με την ελληνική ταυτότητα, που αγόραζαν μέχρι και 15.000 ευρώ, είχαν άνεση κινήσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται αρκετά ταξίδια προσώπων στην Πορτογαλία, κινήσεις που ήδη  βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ανακρίτριας. Με τη νέα ταυτότητα αποκτούσαν παράλληλα ασυλία από τις ποινικές επιπτώσεις που είχαν στις χώρες τους ή και στην Ελλάδα όπου το «λερωμένο» ποινικό τους μητρώο δεν τους επέτρεπε τέτοια ταξίδια. Με τις ταυτότητες εξέδιδαν και διαβατήρια στα ίδια ονόματα. Έτσι γρήγορα διασφάλιζαν υπερατλαντικά ταξίδια με προορισμό τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξετάζεται, όπως σημειώνεται στη δικογραφία, το περιεχόμενο των συνομιλιών που αφήνει να εννοηθεί ότι Ρώσοι μεγιστάνες βρήκαν αυτή τη μέθοδο για να ξεφύγουν τους οικονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και κινούνται άνετα, με ελληνική ταυτότητα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη