Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Βόρεια Μακεδονία: Δημοτικοί σύμβουλοι στα Σκόπια έβγαλαν το «Βόρεια» από τη Μακεδονία

Κινούμενη άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό στη Βόρεια Μακεδονία όπου δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με το κόμμα «Αριστερά» τόσο στον δήμο του Στίπ, όσο και στον δήμο του Αεροντρόμ υπέγραψαν πανηγυρικές δηλώσεις που αναγράφουν το όνομα της χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αγνοούν δηλαδή τη συνταγματική ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» που προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι νεοεκλέντες δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι αγωνίζονται για ολοένα και πιο μαζική χρήση της συνταγματικής ονομασίας που εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα του 1991, το οποίο είναι τυπικά νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή η αλλαγή του ονόματος μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2018 είναι αντισυνταγματική και ενάντια στην εκφρασμένη βούληση των πολιτών.

Οι σύμβουλοι επικαλούνται το άρθρο 38 του Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναφέρει ότι «θα σέβονται το Σύνταγμα, τον νόμο, τους κανονισμούς του συμβουλίου και θα προστατεύουν τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Μ. Βαρβιτσιώτης: Μας προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία – Απαρέγκλιτο να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Τον προβληματισμό της κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία διατύπωσε, μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Πολύ μας προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Β. Μακεδονία. Η επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική από τους γείτονές μας ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας», είπε στέλνοντας σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο «μία από τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η πιστή και ορθή εφαρμογή όλων των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και είναι απαραίτητο αυτό το μήνυμα να φύγει σήμερα από όλους μας προς τους γείτονές μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία πολιτική περιδίνηση».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ο Ζόραν Ζάεφ υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και από την πρόεδρια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μετά την ήττα του κόμματός του στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από την προεδρία του SDSM και τη θέση του πρωθυπουργού, ανακοινώνοντας την απόφαση στην αποψινή συνέντευξη Τύπου.

«Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους αντιπάλους μας για τη νίκη σε αυτές τις εκλογές. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τον εαυτό μου, παραιτούμαι από πρωθυπουργός και πρόεδρος του SDSM, συγχαίρω όλους τους προοδευτικούς πολίτες που πολέμησαν σκληρά για μια ολοκληρωμένη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη