Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Β. Θεοδώρου: Αν δημιουργηθούν νέες ΜΕΘ δεν θα μπορούν να στελεχωθούν λόγω έλλειψης εντατικολόγων

Για το θέμα των ελλείψεων στις ΜΕΘ και τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευτούν, μίλησε η Βασιλική Θεοδώρου Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος στη ΜΕΘ του ΠΓΝΑ, και εξήγησε, γιατί δεν είναι λύση το να αυξηθούν οι ΜΕΘ για τους ασθενείς με κορωνοϊό στις παρούσες συνθήκες.

Όπως υποστήριξε η κα. Θεοδώρου μιλώντας στην κάμερα της Δέλτα Τηλεόρασης, υπάρχει σημαντική έλλειψη εντατικολόγων, που σημαίνει ότι αν φτιαχτούν καινούριες ΜΕΘ δεν θα μπορούν να στελεχωθούν και δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Το ήδη υπάρχον εξειδικευμένο προσωπικό έχει εξουθενωθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από όλους.

Σύμφωνα με την ίδια, το να ανοιχτούν κλίνες έκτακτης ανάγκης και όχι πραγματικές ΜΕΘ σωστά στελεχωμένες είναι μία λύση ύστατης ανάγκης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που θα υπήρχε αν ήταν σωστά στελεχωμένες, με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιπρόσθετα τόνισε πως η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη σε αυτό το κύμα της πανδημίας που ακόμη και στα καλύτερα χέρια παγκοσμίως η θνητότητα είναι 40%, 4 στους 10 θα πεθάνουν. ως εκ τούτου, πρέπει ο κόσμος να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του το θέμα του εμβολιασμού.

Η κα. Θεοδώρου μιλώντας για τους κινδύνους της covid 19, του κύματος που διανύουμε, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και επέστησε την προσοχή όλων αναφορικά με τις επαφές μας. Όπως είπε οι επαφές πρέπει να περιοριστούν ενώ αυστηρή προυπόθεση είναι η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, καθώς ο κίνδυνος ελλοχεύει παντού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Μάλιστα η ίδια δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία της για την πορεία της πανδημίας μέσα από τα ειδικά αντιικά σκευάσματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν.

Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν υποστήριξε η εντατικολόγος είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία κατά του κορονοϊού πουθενά στον κόσμο, η μεθ είπε δεν είναι θεραπέια, είναι υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών.

Τέλος, η κα. Θεοδώρου υπογράμμισε πως στα 17 έτη της επαγγελματικής της εμπειρίας σε ΜΕΘ, δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τέτοια μεταδοτική νόσο.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email