Τον Ιούνιο υπολογίζεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι υγιείς σαραντάρηδες, όπως λέει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, στην οποία επισημαίνει πως «εάν τηρηθούν οι παραδόσεις του β’ τριμήνου, υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με το ποσοστό όσων δεν εμβολιάζονται, κάλεσε για μια ακόμη φορά του ηλικιωμένους να εμβολιστούν. «Θέλω να απευθύνω για μία ακόμη φορά έκκληση στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν το συντομότερο δυνατό» αναφέρει ο υπουργός Υγείας, ο οποίος λέει ότι το φθινόπωρο θα επανεξεταστεί το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Όσον αφορά τους υγειονομικούς μας, οι γιατροί μας έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού σε ένα ποσοστό 80%, το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι χαμηλότερο, αλλά πιστεύω ότι θα ανέβει και άλλο. Το φθινόπωρο, σε ουδέτερο χρόνο, θα ξαναδούμε από την αρχή το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ελπίζουμε μέσα στο Μάιο να έχουμε σημαντική υποχώρηση της πανδημίας
Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάνννη για το πότε αναμένεται να δείξει σημάδια υποχώρησης η πανδημία, επισημαίνει πως «το πότε ακριβώς δεν είναι γνωστό. Ελπίζουμε μέσα στον Μάιο να έχουμε σημαντική υποχώρηση». Όσον αφορά στο ποσοστό ανοσίας του γενικού πληθυσμού στη χώρα μας εξηγεί ότι «από 10% στα τέλη του 2020, οπωσδήποτε έχει αυξηθεί σημαντικά με την κυκλοφορία του ιού από τότε, στο τρίτο κύμα που διανύουμε. Ο συνδυασμός της ανοσίας αυτής με τον εμβολιασμό, αλλά και άλλους παράγοντες που τόνισε και ο καθηγητής Τσιόδρας, όπως η βελτίωση του καιρού και η συμμόρφωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση της κατάστασης».
Δεν μπαίνω στα «χωράφια» της επιτροπής
Ερωτηθείς αν εξετάζεται η χρήση του ατομικού τεστ ως μέτρο πρόληψης για να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε: «Το τι θα γίνει το Πάσχα δεν έχει ακόμα συζητήσει από την Επιτροπή. Όταν έρθει η ώρα θα εξετάσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί αναλόγως. Και έχω συνειδητά επιλέξει εδώ και έναν χρόνο να μην μπαίνω “στα χωράφια της”». Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την μεγάλη πίεση που δέχεται, τονίζει πως «απέναντι στη σφοδρότερη πανδημία που έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης, άντεξε, αντέχει και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να αντέξει. Δεν αφήνουμε κανέναν συμπολίτη μας, χωρίς την αναγκαία περίθαλψη, όχι μόνο για την Covid, αλλά και για όλα τα νοσήματα» Όπως προσθέτει σήμερα λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.513. κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, οι 927 είναι κλίνες ΜΕΘ-COVID και οι 586 ΜΕΘ non Covid.
Το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα έχει επιτυχία μόνο αν τηρηθούν τα μέτρα από όλους.
Ο υπουργός Υγείας απαντώντας αν πιστεύει προσωπικά ότι είμαστε έτοιμοι για ένα νέο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, εξηγεί πως «δεν χωρά αμφιβολία ότι η προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων μπορεί να έχει επιτυχία, μόνο με μια ακόμα πιο προσεκτική τήρηση των κανόνων προστασίας και αυτοπροστασίας: Σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις και αντισηπτικό. Τώρα είναι η στιγμή να προσέξουμε περισσότερο από ποτέ».
Στη ζωή δεν κάνουν λάθη μόνο όσοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
Ο Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, για τη διαχείριση της πανδημίας, είπε ότι η προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναγνωρίζεται από τους πολίτες και «είναι κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς. Δεν μπορεί να ακυρωθεί από άναρθρες κραυγές και άγονη αντιπολίτευση». Ερωτηθείς για το εάν εκτιμά ότι έχουν γίνει όλα όπως θα έπρεπε να γίνουν, ο υπουργός Υγειάς απαντά: «Στη ζωή δεν κάνουν λάθη μόνο όσοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Και εκ των υστέρων, φυσικά θα βρούμε πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα. Όμως είμαστε ακόμα μέσα στη φωτιά της μάχης με τον αόρατο κοινό εχθρό». Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση που αφορά την έως τώρα θητεία του στο υπουργείο Υγείας και εάν θα αποδεχόταν την πρόκληση να υπηρετήσει ξανά το χώρο της Υγείας στο μέλλον, τονίζει: «Κανείς μας δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Όμως με σιγουριά μπορώ να σας πω, ότι οι δεσμοί που έχω αποκτήσει με τους ανθρώπους της Υγείας είναι άρρηκτοι και θα με συντροφεύουν σε όλη μου τη ζωή. Προβληματιζόμαστε με κάθε εισαγωγή, πανηγυρίζουμε κάθε εξιτήριο, θρηνούμε την κάθε απώλεια. Όλοι μαζί»!
Πηγή: kathimerini.gr