Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Β. Παπαευαγγέλου: Ανακόπτεται ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων

Ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων από το Πάσχα και μετά φαίνεται να ανακόπτεται, δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως αυτό φαίνεται κυρίως στην Αττική.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παρατηρείται μια μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 39 έτη. Όπως είπε, το 31% των νέων κρουσμάτων αφορούσε σε νέους 20 έως 40 ετών την εβδομάδα από τις 10 έως τις 16 Μαΐου.

Αν και, όπως σημείωσε, παρατηρείται πτωτική πορεία στο επιδημιολογικό φορτίο, παρατήρησε ότι η αυξημένη κινητικότητα από την περίοδο του Πάσχα και μετά, είχε σαν αποτέλεσμα να μην μειώνονται τα κρούσματα με τον ρυθμό που επιθυμούν οι επιστήμονες.

Παρατήρησε, δε, ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει κάτω από 4%, ωστόσο έκανε λόγο για μικροεξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Είπε επίσης ότι στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Μαγνησία και η Αχαΐα.

Αναφερόμενη στο σύστημα υγείας, έκανε λόγο για σημαντική αποσυμπίεση, τονίζοντας πάντως ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα ανέμεναν οι επιστήμονες. Ανέφερε επίσης ότι η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, αλλά και των θανάτων, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Απηύθυνε, δε, έκκληση στους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν, ενώ επανέλαβε ότι άλλο χαλάρωση περιοριστικών μέτρων και άλλο χαλάρωση μέτρων προστασίας.

Εμβολιασμοί 40-44: Πάνω από 65.000 ραντεβού σε λίγες ώρες

Σημειώνεται ότι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσο εμβολιασμό δείχνει η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας και για τα τέσσερα εμβόλια σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερα από 65.000 ραντεβού.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου». 

«Ασπίδα» έναντι των μεταλλάξεων τα εμβόλια

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοιού, ο περιφερειακός επικεφαλής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  Χανς Κλούγκε, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς δήλωσε ότι τα εμβόλια που εγκρίθηκαν και διατίθενται είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων στελεχών. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αφορμή για αδιαφορία και εφησυχασμό.

Όπως εξήγησε, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται αφού διαρκώς είμαστε μπροστά σε νέες απειλές και αβεβαιότητες. «Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», σημείωσε.

«Τα εμβόλια ίσως είναι ένα φως στην άκρη του τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε να μας τυφλώσει», κατέληξε. Λίγο αργότερα η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, υπενθύμισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

πηγή kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email