Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Β. Πορτοκαλλίδης: Ο Εβρίτης παραγωγός που φυλάει την παράδοση σε κάθε σταγόνα σάλτσας ντομάτας

Η οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη έχει αναδειχθεί σε πραγματικό ορόσημο της ελληνικής παραγωγής σάλτσας ντομάτας, συνδυάζοντας ποιότητα, αυθεντικότητα και γεύση που ξεχωρίζει. Ένα έργο που όχι μόνο τιμά την τοπική παράδοση, αλλά έχει κατακτήσει και διεθνείς διακρίσεις.

Ο Εβρίτης Βασίλης Πορτοκαλλίδης, ψυχή και ιδρυτής της οικοτεχνίας, είναι εδώ και μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του, τα μυστικά πίσω από την εξαιρετική του σάλτσα, την πορεία της οικοτεχνίας του από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα, καθώς και το όραμά του για το μέλλον. Μια διαδρομή γεμάτη πάθος, καινοτομία και σεβασμό στις ρίζες του.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία της οικοτεχνίας Πορτοκαλλίδη, πώς ξεκίνησε η ιδέα και ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα;

Η οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη δημιουργήθηκε το 2017. Η ιδέα γεννήθηκε βλέποντας τη γυναίκα μου να φτιάχνει σπιτική σάλτσα ντομάτας για το σπίτι μας. Αντιλήφθηκα ότι είναι δύσκολο για τη σύγχρονη νοικοκυρά, με τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, να αφιερώσει χρόνο για κάτι τέτοιο. Έτσι σκέφτηκα ότι αυτό το παραδοσιακό προϊόν, που οι γυναίκες της Θράκης φτιάχνουν εδώ και χρόνια, θα μπορούσε να βρει τη θέση του στα ράφια ως ένα έτοιμο και ποιοτικό προϊόν για τον τελικό καταναλωτή.

 Τι σημαίνει για εσάς η παράδοση και πώς την ενσωματώνετε στα προϊόντα σας;

Η παράδοση είναι κάτι που υφίσταται πολλά χρόνια και διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά. Στην προκειμένη περίπτωση, αφορά ένα προϊόν που περνά από γενιά σε γενιά, διατηρώντας αναλλοίωτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που την κάνουν πολύτιμη. Για εμάς, η παράδοση σημαίνει ποιότητα. Δεν έχουμε αλλάξει τη συνταγή της παραδοσιακής σάλτσας· την πήραμε όπως είναι και την φέραμε στο σήμερα. Το μόνο που κάναμε ήταν να τη συσκευάσουμε με μια νέα, σύγχρονη ετικέτα.

Τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς στην παραγωγή της σάλτσας και τι είναι αυτό που την κάνει διαφορετική;

Η μεγαλύτερη σημασία βρίσκεται στην πρώτη ύλη, που είναι η ντομάτα. Την καλλιεργούμε οι ίδιοι, αφιερώνοντας συνεχή δουλειά στα χωράφια μας, για να εξασφαλίσουμε άριστη ποιότητα και ανάλογη ποσότητα. Οι ντομάτες μας καλλιεργούνται με φροντίδα για να αποδώσουν τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η μεταποίηση πραγματοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο, σε ανοιχτού τύπου κατσαρόλες, που επιτρέπουν στη φυσική γεύση, το ζωηρό χρώμα και τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία της ντομάτας να παραμείνουν αναλλοίωτα.

Αυτός ο συνδυασμός φροντίδας στη γη και μεράκι στην παραγωγή δίνει στη σάλτσα μας τη μοναδική της αυθεντικότητα και ποιότητα.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε από τότε που ξεκινήσατε την οικοτεχνία;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να πείσουμε τον κόσμο ότι η σάλτσα μας δεν είναι ένα τυπικό προϊόν του εμπορίου, αλλά ένα ποιοτικό χειροποίητο προϊόν. Δυστυχώς, μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη που επικρατεί στο μυαλό των καταναλωτών είναι ότι τα προϊόντα του εμπορίου υστερούν σε ποιότητα σε σχέση με τα σπιτικά και χειροποίητα. Συχνά θεωρείται ότι στερούνται θρεπτικών συστατικών, έχουν λιγότερο φυσική γεύση και δεν πληρούν τα υψηλά πρότυπα που συνδέουμε με τη σπιτική φροντίδα.

Εμείς , μέσα από το δικό μας προϊόν θέλαμε να καταρρίψουμε αυτήν την αντίληψη. Θέλαμε να δείξουμε ότι πρόκειται για κάτι τόσο αυθεντικό που θα μπορούσε να έχει φτιαχτεί από κάθε νοικοκυρά. Γι’ αυτό συμμετείχαμε από την πρώτη χρονιά σε διαγωνισμούς γεύσης, όπου αποσπάσαμε βραβεία που βοήθησαν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.

 Ποια στιγμή της πορείας σας, σας έκανε να νιώσετε περισσότερο περήφανος για το έργο σας;

Σε όλη την πορεία της οικοτεχνίας μας, οι όμορφες στιγμές ήταν αμέτρητες. Η κατάκτηση των 12 βραβείων για τη σάλτσα ντομάτας μας αποτέλεσε πηγή υπερηφάνειας και συγκίνησης, αποδεικνύοντας την ποιότητα και τη φροντίδα που επενδύουμε σε κάθε βάζο. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας κατέχει το πρώτο μας βραβείο στις Βρυξέλλες, έναν διεθνή και αναγνωρισμένο διαγωνισμό, όπου νιώσαμε ότι το έργο μας αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξίσου αξέχαστη ήταν η στιγμή που αντίκρισα τη σάλτσα μας σε ράφι καταστήματος στην Κρήτη, μετά από ένα μακρύ ταξίδι. Ήταν πραγματικά συγκινητικό να βλέπω το προϊόν που είχαμε δημιουργήσει με τα ίδια μας τα χέρια να ταξιδεύει τόσο μακριά και να φτάνει σε ανθρώπους που το εκτίμησαν. Αυτές οι στιγμές είναι που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Τι θα θέλατε να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας για την οικοτεχνία Πορτοκαλλίδη που ίσως δεν έχουν ακούσει μέχρι τώρα;

Νομίζω ότι αυτό που θα έπρεπε να μείνει στον κόσμο, όπως τόνισα και προηγουμένως είναι η αυθεντικότητα της πρώτης ύλης στα προϊόντα μας. Η πρώτη ύλη που είναι δική μας, κάτι που αποτελεί τη βάση για την ποιότητα της κάθε σάλτσας μας. Οι ντομάτες μας καλλιεργούνται με φροντίδα, και η σάλτσα μας περιέχει μόνο ντομάτα και λίγο αλάτι. Αυτή η αγνότητα είναι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε.

Ποιο είναι το όραμα σας για την οικοτεχνία τα επόμενα χρόνια; Υπάρχουν νέοι στόχοι ή κάποια καινούργια προϊόντα που θέλετε να εισάγετε;

Το όραμά μας είναι να επεκτείνουμε τη γκάμα των προϊόντων μας, δημιουργώντας νέες γεύσεις και επιλογές που να αντικατοπτρίζουν την ίδια αφοσίωση στην ποιότητα που έχει ήδη αναγνωριστεί από τους καταναλωτές μας. Στόχος μας είναι κάθε νέο προϊόν να ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα που έχουμε θέσει, ενσωματώνοντας την παράδοση και τη φυσικότητα που χαρακτηρίζουν τη σάλτσα μας.

Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στο εξωτερικό, επεκτείνοντας την παρουσία μας στη Γερμανία και στο Σικάγο, και εργαζόμαστε εντατικά για να διεισδύσουμε σε ακόμα περισσότερες διεθνείς αγορές. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε τα προϊόντα μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως, διατηρώντας απαράλλακτη την ποιότητα, την αγνότητα και την παραδοσιακή φροντίδα που μας διακρίνει.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη