Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γεωργικές προειδοποιήσεις για τους ελαιώνες σε Θάσο, Σαμοθράκη και πρώιμες-παραλιακές περιοχές

Το παρακάτω δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων αφορά την ελιά μόνο στα νησιά της Θάσου, της Σαμοθράκης και στις πιο πρώιμες παραλιακές περιοχές. Για τις υπόλοιπες περιοχές θα εκδοθεί, εντός των ημερών νέο Δελτίο.

Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο τύπου, για όλα όσα πρέπει να προσέχετε κατά το βλαστικό στάδιο αλλά και για την αποφυγή ακάρεων:

Βλαστικό στάδιο

Στις πρώιμες περιοχές των νησιών και στις παραλιακές περιοχές, η ελιά βρίσκεται σε βλαστικό στάδιο κατά το οποίο ο καρπός έχει, ήδη, μέγεθος μεγαλύτερο από 3 χιλιοστά. Στις υπόλοιπες περιοχές των νησιών η ελιά «εξέρχεται» από το στάδιο της καρπόδεσης.

Πυρηνοτρήτης (Prays oleae)

Η πτήση της καρπόβιας γενεάς του εντόμου έχει, ήδη, ξεκινήσει. Όπου ο καρπός έχει μέγεθος 3 – – 5 χιλιοστά πρέπει να πραγματοποιηθεί ο πρώτος ψεκασμός σε άμεσο χρόνο. Δηλαδή στις πρώιμες περιοχές πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των επομένων 3 ημερών. Στις επιτραπέζιες ελιές ο ψεκασμός πρέπει να επαναληφθεί μετά από περίπου 12 – 15 ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν ως τότε.

Στις όψιμες περιοχές των δύο νησιών συνιστάται ο ψεκασμός να λάβει χώρα μετά από 4 – 5 ήμερες (ενδεικτικά), με την προϋπόθεση ότι το μέγεθος του καρπού θα έχει φθάσει στα 3 – 5 χιλιοστά, όπως είναι αναμενόμενο. Τονίζεται ότι καθοριστικό για την διενέργεια του ψεκασμού είναι το κριτήριο πρωιμότητας / οψιμότητας κάθε περιοχής, καθόσον η πτήση του εντόμου βρίσκεται στο σημείο που αναφέρθηκε.

Παρλατόρια (Parlatoria oleae)

Συνιστάται να γίνει καταπολέμηση του εντόμου σε ελαιώνες όπου το πρόβλημα ήταν έντονο κατά την προηγούμενη χρονιά σε συνδυασμό με τον ψεκασμό για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη. Εάν πραγματοποιήθηκε ήδη ψεκασμός κατά της παρλατόριας, προανθικά, με εντομοκτόνο (ρυθμιστής ανάπτυξης), τότε στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν απαιτείται να γίνει εκ νέου κάποιος ψεκασμός.

Ακάρεα

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες της ελιάς και όπου υφίσταται σημαντικό πρόβλημα και δεν πραγματοποιήθηκε καταπολέμηση προγενέστερα, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα ένας ψεκασμός με ένα κατάλληλο εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση των ακάρεων. Η αντιμετώπιση των ακάρεων από το στάδιο καρπόδεσης και έπειτα (αύξηση μεγέθους καρπού) είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα στις επιτραπέζιες ποικιλίες.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη