Τρίτη 30 Απριλίου 2024

«Γιατί λεφτά υπάρχουν»… αλλά μόνο τα ακούν και δεν τα βλέπουν, οι πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι του Έβρου

«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι»…Αυτό ακριβώς, λένε οι κτηνοτρόφοι που είδαν την περιούσια τους να γίνεται στάχτες και αποκαΐδια τον περασμένο Αύγουστο σε Έβρο και Ροδόπη. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση στήριξη και αποζημιώσεις, φαίνεται πως θα αργήσουν πολύ να δουν χρήματα στην τσέπη τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις ζωοτροφές τους.

Αυτήν την στιγμή στην περιφέρεια ΑΜΘ υπάρχουν στα ταμεία της 2εκ. ευρώ για το σκοπό αυτό, δηλαδή για την αγορά και προμήθεια ζωοτροφών για τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους. Όμως, τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να αποδεσμευτούν, καθώς η διαδικασία που προβλέπεται είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα ο καιρός να περνάει, οι ανάγκες να μεγαλώνουν και οι παραγωγοί να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση με την περιφέρεια να προσπαθεί να βρει τρόπο, ώστε να ξεμπλοκάρει το ποσό αυτό και να το διαθέσει άμεσα καθώς τα ζώα δεν έχουν άλλο τρόπο να τραφούν, αφού οι βοσκότοποι έχουν κατακαεί. 

Η περιφέρεια ΑΜΘ τις πρώτες μέρες βοήθησε με ένα κονδύλι στο κομμάτι των ζωοτροφών, αλλά δεν ήταν αρκετό για να καλύψει όλη αυτήν την ζημιά, εξού και η επιπρόσθετη βοήθεια, μονό που αυτήν την βοήθεια την ακούνε αλλά δεν την βλέπουν…Συνεπώς, οι κτηνοτρόφοι παραμένουν στο περίμενε, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση τους.

Αξίζει να τονιστεί, πως παράλληλα συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «arogi.gov.gr» με το ποσό των 4.000 ευρώ, αναμένοντας επιπλέον και την εφάπαξ αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό τους κεφάλαιο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη