Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Γιατί ονομάζουμε την σημερινή Καθαρά Δευτέρα: Ο όμορφος συμβολισμός πίσω από τον χαρταετό

Το έθιμο των αποκριάτικων εορτασμών, που κορφώνεται την «τυρινή» Κυριακή με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, το μασκάρεμα και την ξέφρενη διασκέδαση, διαδέχεται η κατ’ εξοχήν περίοδος νηστείας, η σωματική και ψυχική κάθαρση του ανθρώπου. Το καρναβάλι με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος της πατρίδας ρίχνει αυλαία…

Η Σαρακοστή, η μεγαλύτερη σε διάρκεια, αλλά και η αυστηρότερη περίοδος νηστείας του εκκλησιαστικού μας έτους κάνει την αρχή και μαζί της η σωματική και ψυχική εγκράτεια, η μετάνοια, η κατάνυξη, η προσευχή.

Σήμερα είναι η αφετηρία της. Οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά, εξ ου και Καθαρά Δευτέρα.

Τα «Κούλουμα», ημέρα νηστείας αλλά και αργίας. Ιδιαίτερη ημέρα, που γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, την παραδοσιακή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα, τον χαλβά, τα θαλασσινά και τις ελιές.

Η νηστεία θα διαρκέσει 40 ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται, μάλιστα, 48 ημέρες πριν από την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα. Την εορτή των εορτών!

Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αι. Αρχικά, διαρκούσε έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα, και πλέον διαρκεί 48 ημέρες. Ημέρες που διέπονται από προσευχή και άσκηση για κάθε Χριστιανό.

Τι σημαίνει το πέταγμα του χαρταετού

Όμως, σήμερα, πετάμε τον χαρταετό. Με τη δύναμη των χεριών ανυψώνουμε την ανθρώπινη ψυχή προς τον Δημιουργό της. Γιατί, μέσω αυτής της διαδικασίας ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό και αυτή η επαφή συμβολίζεται με τον χαρταετό που επίσης πλησιάζει προς τον Θεό, καθώς πετάει ψηλά στον ουρανό.

Μετά το πέταγμα του χαρταετού, η ψυχή μας είναι καθαρή και έτοιμη να ξεκινήσει τη νηστεία της Σαρακοστής, και η αρχή γίνεται σήμερα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη