Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιατί ο σεισμός στην Τουρκία θα γραφτεί στα βιβλία με τα παγκόσμια ρεκόρ

Ο σεισμός στην Τουρκία είναι το νούμερο ένα θέμα στην παγκόσμια ειδησεογραφία.

Με πάνω από 2300 νεκρούς, εκατοντάδες παγιδευμένους και χιλιάδες άστεγους, είναι φυσικό και επόμενο να απασχολεί τους μετεωρολόγους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θα γράψει ρεκόρ

Η Αμερικανίδα μετεωρολόγος, Κάρεν Μάγκινις, δήλωσε συγκεκριμένα ότι ο σεισμός αυτός θα περάσει στην ιστορία και θα γραφτεί στα βιβλία με τα παγκόσμια ρεκόρ, γιατί οι μετασεισμοί του θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, πιθανότατα και μήνες.

Η ένταση τους σαφώς και θα μειωθεί εξήγησε η ίδια, αλλά με δεδομένο ότι μέσα σε 11 λεπτά από την αρχική ισχυρότατη σεισμική δόνηση των 7.8 Ρίχτερ καταγράφηκαν 26 μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να φτάνει τα 6.8 Ρίχτερ, δείχνει ότι η περιοχή θα συνεχίσει να δονείται στους ρυθμούς του Εγκέλαδου για πολύ καιρό ακόμα.

Η περιοχή, σύμφωνα πάντα με τη μετεωρολόγο του CNN, δεν δίνει τόσο ισχυρούς σεισμούς.

Η σύγκριση με το 1939

Ο σημερινός παρομοιάζεται με αυτόν που σημειώθηκε στα βορειοανατολικά της χώρας το 1939, ο οποίος και στοίχισε τη ζωή σε 16.000-17.000 άτομα. 

Το μέγεθος τους είναι παρόμοιο, απλά ο τελευταίος σεισμός στη νότια Τουρκία είχε επιφανειακό βάθος, γι’ αυτό και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις ανθρώπινες κατασκευές.

Εχθρός ο καιρός

Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν τους πληγέντες, αφού η θερμοκρασία είναι 5 βαθμούς κάτω του φυσιολογικού και αναμένεται βροχή διαρκείας σε συνθήκες ψύχους.

Η Μάγκινις σημείωσε επιπλέον ότι το ασφαλέστερο σημείο για να στέκονται οι επιζήσαντες είναι οι δρόμοι της χώρας, καθώς όλα τα κτίρια έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό και πολλά από αυτά θα πέσουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Θύματα σε πολλές χώρες

Τον Φεβρουάριο του 2023 θα τον θυμόμαστε γι’ αυτόν το σεισμό, προέβλεψε η ίδια, επειδή θα αφήσει αστέγους και θα επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και αλλού, στη Συρία, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

ΠΗΓΗ: in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη