Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Για ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα της Ε.Ε.

Μετά από πολύωρη χθεσινή ευρωπαϊκή σύσκεψη, οι χώρες εκτός ΕΕ για τις οποίες θα ανοίξουν αρχικά τα σύνορα αναμένεται να είναι 15, ωστόσο, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η επίσημη λίστα, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών – μελών, και εάν συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι θα προχωρήσει η επίσημη υιοθέτηση της απόφασης. 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μεταξύ των κρατών από τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ, είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, ο Λίβανος, η Αλγερία και η Ρουάντα, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία, καθώς σε αυτές καταγράφεται βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
Οπως τονίζουν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών που θα πάρουν το «πράσινο φως», είναι ίδια ή καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ανοίγει, με προϋποθέσεις από την ερχόμενη Τετάρτη και ο τουρισμός στην Ελλάδα, καθώς θα επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, αλλά και οι χερσαίες μετακινήσεις.

Ενημερωτική καμπάνια για τη λήψη μέτρων προστασίας ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε αεροδρόμια της χώρας, με τον Νίκο Χαρδαλιά να τονίζει ότι στο ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας δεν χωράνε εκπτώσεις, ούτε μεγάλα ρίσκα.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση-Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη