Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται δύο φορές κάθε χρόνο: το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου (11 Μαΐου 2024) και το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου (12 Οκτωβρίου 2024). Η πρωτοβουλία ανήκει στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πτηνών και των οικοτόπων τους.
Δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, δισεκατομμύρια πουλιά μετακινούνται σε τεράστιες αποστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Γιορτή των Πουλιών σηματοδοτεί την κορύφωση της εαρινής μετανάστευσης, με εκατομμύρια πουλιά να ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν το καλοκαίρι στη Μεσόγειο και το Βόρειο Ημισφαίριο. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης και για τον λόγο υπάρχει ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να συνεχίσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους.
Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης επισημαίνει:
Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών!
Πρόκειται για μια ετήσια εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, που στοχεύει στην ανάδειξη της ανάγκης για προστασία των μεταναστευτικών πουλιών αλλά και των περιοχών όπου φωλιάζουν, ξεκουράζονται και τρέφονται. Γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο (Μάιο και Οκτώβριο), σε μια απόπειρα συμβολικής αποτύπωσης της κυκλικής φύσης της μετανάστευσης στα δύο ημισφαίρια.
Η χώρα μας, είναι μια σημαντική δίοδος και για κάποια είδη αποτελεί και τελικός προορισμός, γεγονός που καθιστά υψίστης σημασίας την προστασία των ίδιων των πουλιών, του ασφαλούς περάσματός τους, αλλά και των βιοτόπων όπου θα σταθμεύσουν.
Εμείς γιορτάζουμε τον Ασπροπάρη, ο οποίος κάθε άνοιξη, επιχειρεί το ταξίδι του από την Αφρική, διανύοντας πάνω από 5.000 χιλιόμετρα σε λιγότερο από ένα μήνα, πετώντας πάνω από πολλές χώρες για να φτάσει στα Βαλκάνια και εδώ σε μας, στη Θράκη! Χάρη στη θαυμαστή ικανότητα προσανατολισμού του, εντοπίζει την ακριβή τοποθεσία του βράχου όπου βρίσκεται η φωλιά του. Ο τολμηρός Ασπροπάρης, είναι ο μοναδικός από τα τέσσερα είδη γύπα που συναντάμε στην Ελλάδα και που πραγματοποιεί ένα τέτοιο ριψοκίνδυνο ταξίδι. Έχει αποδειχτεί, πως οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθεί, αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για αυτόν κατέχοντας σημαντικό ποσοστό στις αιτίες θνησιμότητας.
Αργά το Σεπτέμβριο παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για Αφρική όπου και θα ξεχειμωνιάσει.