Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Γιορτή του πατέρα – Πως καθιερώθηκε και γιατί

Την Κυριακή 19/6 είναι η γιορτή του πατέρα, η οποία είναι αφιερωμένη στην πατρότητα και γιορτάζεται σε περισσότερες από 100 χώρες κάθε χρόνο.

Η γιορτή του πατέρα είναι παράλληλη-συμπληρωματική με εκείνη της μητέρας και όπως και αυτή είναι κινητή.

Στην Ελλάδα, η γιορτή του πατέρα γιορτάζεται ετησίως τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, έτσι φέτος είναι αύριο Κυριακή 19 Ιουνίου.

Η ιστορία

Η πρώτη γιορτή του πατέρα σημειώθηκε στις 5 Ιουλίου 1908 στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Είχε διοργανωθεί από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον η οποία ήθελε να καθιερώσει μια ημέρα για να τιμήσει τους 210 νεκρούς πατεράδες που έχασαν τη ζωή τους στην «Τραγωδία του Μόνονγκα» (όταν σημειώθηκε θανατηφόρα έκρηξη σε ορυχείο της Δυτικής Βιρτζίνια) τον Δεκέμβριο του 1907.

Η Κλέιτον επέλεξε την 5η ημέρα του Ιουλίου, καθώς ήταν η πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του πατέρα της, ο οποίος είχε πρόσφατα φύγει από τη ζωή.

Δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή δεν προχώρησε, καθώς η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα μια άλλη γυναίκα (χωρίς να γνωρίζει την προσπάθεια της Κλέιτον), επηρεασμένη από την πρόσφατα καθιερωμένη γιορτή της μητέρας, αποφάσισε να διοργανώσει μια αντίστοιχη γιορτή για την πατρότητα.

Επρόκειτο για τη Σονόρα Ντοντ, από την Ουάσιγκτον, που ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου και μεγάλωσε μόνος του την ίδια και τα πέντε αδέρφια της, αφού η σύζυγός του πέθανε στη γέννα.

Αν και είχε προηγηθεί η προσπάθεια της Κλέιτον, λοιπόν, όλη η αναγνώριση πήγε στη Ντοντ, με την πρώτη Ημέρα του Πατέρα να λαμβάνει χώρα στις 19 Ιουνίου του 1910 στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Τρία χρόνια αργότερα, κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο το πρώτο νομοσχέδιο που αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα, το οποίο εντούτοις καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής.

Έπειτα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της γιορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη