Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γκαρά: Εκατοντάδες Εβρίτες χάνουν το επίδομα θέρμανσης από λάθος του Υπουργείου Οικονομικώ

Χιλιάδες δικαιούχοι σε όλη τη χώρα, αλλά και στον Έβρο χάνουν το επίδομα θέρμανσης, λόγω επανειλημμένων λαθών και αναλγησίας του Υπουργείου Οικονομικών. Σχετική ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Συγκεκριμένα, η κα Γκαρά στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά στο πρόβλημα με τη μη διασταύρωση παλαιών και νέων Ταχυδρομικών Κωδίκων στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ, που είχε σαν αποτέλεσμα να απορριφθούν χιλιάδες αιτήσεις δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης σε όλη τη χώρα, κυρίως περιοχών που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή βιομάζα (pellet). Πρόβλημα που εντοπίστηκε και σε πολλούς οικισμούς στον νομό Έβρου, αλλά και στο νησί της Σαμοθράκης, και για το οποίο την απόλυτη ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση ΝΔ.

Η Βουλευτής από τον Έβρο ζητά να αντιμετωπιστεί εξ’ ολοκλήρου το πρόβλημα, αλλά και να δοθεί ως παράταση ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν όλοι οι δικαιούχοι να εξυπηρετηθούν και να λάβουν το επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται – και όχι οι μόλις 3 ημέρες που επέλεξε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τις προθεσμίες, εμπαίζοντας τους πολίτες.

Ταυτόχρονα, η κα Γκαρά ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να τροποποιήσει την απαράδεκτη διάταξη της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με την οποία ο δικαιούχος υποχρεούται να πραγματοποιεί τις αγορές των επιδοτούμενων ειδών θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του προβλεπόμενου επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 (ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου) έως και 28 Φεβρουαρίου 2021, διότι διαφορετικά αποκλείεται από την πλατφόρμα και λαμβάνει μόλις το μισό της αξίας των αγορών που πραγματοποιεί. «Δημιουργεί νέες συνθήκες στρέβλωσης και αποκλεισμού χιλιάδων πολιτών, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Βόρειος Έβρος όπου οι κάτοικοι συχνά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναγκάζονται να προμηθευτούν καύσιμα και είδη θέρμανσης πολύ
νωρίτερα από τις ημερομηνίες που προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα να χάνουν το επίδομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email