Σάββατο 4 Μαΐου 2024

«Γνωρίζω τον τόπο μου» – Σουφλί: Τουριστικά μονοπάτια με την συνδρομή μαθητών και της τρίτης ηλικίας

Τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν σχέση με το Σουφλί, συγκεντρώνουν μέσα από την δράση: «Γνωρίζω τον τόπο μου», η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Σουφλίου, σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο «Τα Γνάφαλα», ώστε αυτές να αποτελέσουν μια διαφορετική τουριστική προσέγγιση.

«Η έλλειψη της επαφής με τους ανθρώπους που δημιούργησε η πανδημία, οδήγησε στην ανάγκη να τους ψάξουμε ξανά και μέσα από τις ιστορίες και τις μαρτυρίες τους, να ανασκαφούν άγνωστα κομμάτια της ιστορίας», αναφέρει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου, Δήμητρα Μπουρουλίτη.

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα καταγραφεί, θα αρχειοθετηθεί και θα αποτελέσει βασικό στοιχείο πληροφοριών με σκοπό την δημιουργία τουριστικών διαδρομών στο Σουφλί, ως μια διαφορετική πρόταση ξενάγησης των επισκεπτών στην πόλη.

Σε επιλεγμένα σημεία των διαδρομών αυτών, θα υπάρχουν ενημερωτικά stand με ιστορικό, φωτογραφικό, ηχητικό υλικό, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να κινηθεί και να ενημερωθεί μόνος του στο Σουφλί, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει. Η καταγραφή αλλά και η αρχειοθέτηση του υλικού που θα συγκεντρωθεί θα γίνει με την βοήθεια των μαθητών του λυκείου.

«Υπάρχει ένα κενό με τους σημερινούς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που δεν πρέπει να το χάσουμε», τονίζει η κ. Μπουρουλίτη, γι’ αυτό και μεγάλο μέρος της έρευνας θα εκπονηθεί από  τα μέλη του ΚΑΠΗ στην πόλη  του Μεταξιού. Γενικά σκοπός μας είναι να  μπλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Μικρούς και μεγάλους.»

Αναζητούνται άνθρωποι που έχουν να αναφέρουν την δική τους ιστορία, στοιχεία για την περιοχή, την γειτονιά,  το σπίτι τους, ή ακόμα ενός αντικειμένου όπου κι αν ζουν, αρκεί αυτό που θα καταθέσουν να αφορά το Σουφλί, όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μπορεί στη συνέχεια να γίνει η αποτύπωση τους.

Όπως διευκρινίστηκε, από το υλικό που θα συγκεντρωθεί ό,τι δεν αξιοποιηθεί στα τουριστικά μονοπάτια, θα συγκεντρωθεί  σε μια βιβλιοθήκη ώστε ο κόσμος να έχει την ανάλογη πρόσβαση.

Μια κίνηση που ξεκινά χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση πάρα μόνο με την καλή θέληση και αγάπη για τον τόπο που επέλεξαν κάποιοι άνθρωποι να ζήσουν και να προσφέρουν.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email