Την ώρα που τιμές στα καύσιμα έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί, εκατοντάδες Έλληνες από τις περιοχές του βορείου Έβρου «ξενιτεύονται» καθημερινά στην Τουρκία για να φουλάρουν τα οχήματά τους, ζημιώνοντας όμως ταυτόχρονα την τοπική οικονομία.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο ιδίως τα Σαββατοκύριακα, όπου οι οδηγοί συνδυάζουν και μία μικρή εξόρμηση στην γειτονική χώρα για αγορά και άλλων επίσης φθηνών προϊόντων (ποτά, τρόφιμα, ρούχα κ.ά.). Η καταναλωτική «μετανάστευση» από Έλληνες πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, συνδυάζεται με την απόγνωση των καταστηματαρχών, οι οποίοι βλέπουν το τζίρο τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.
Από την πόλη της Ορεστιάδας αλλά και από τα γειτονικά χωριά όπως η Βύσσα και τα Ρίζια, ταξιδεύουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες προς την κοντινή πόλη της Τουρκίας, την Αδριανούπολη, που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα. Πολλοί αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία ακόμη και από την Αλεξανδρούπολη, ενώ εντύπωση προκαλεί πως αρκετοί καταναλωτές βάζουν 5-10 ευρώ βενζίνη για να περάσουν τα σύνορα και να γεμίσουν εκεί το ρεζερβουάρ.
https://fw.adsafeprotected.com/rjsi/track.adform.net/1048723/63311119/adfscript/?bn=55422750;cpjs=2;ord=1815061877;click=https://altair.adman.gr/fwd/3698/990/1654363019/826503721@6FA2xWwV4:7I4Uk:flIN/ Η τιμής της αμόλυβδης αυτή τη στιγμή στις περιοχές του βόρειου Έβρου κυμαίνεται περίπου 2,30 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο από 1,79 ως 1,96, όταν στη γειτονική Τουρκία η τιμή της βενζίνης είναι περίπου 1,20 ευρώ το λίτρο.
Λουκέτο στα μισά πρατήρια υγρών καυσίμων του βόρειου Έβρου
«Η αλήθεια είναι πως έχουμε καταστραφεί» λέει στο ThessToday.gr η πρόεδρος των πρατηριούχων στο Βόρειο Έβρο Βάσω Καλαϊτζή, εξηγώντας πως οι πολίτες στην Ελλάδα, βάζουν πολύ μικρές ποσότητες καυσίμων, και με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις αδυνατούν να επιβιώσουν. «Νιώθουμε μία εγκατάλειψη, η κατάσταση είναι δραματική και δεν ξέρουμε τι θα απογίνουμε. Εκτός από τα καύσιμα, ο κόσμος αγοράζει αγαθά και για το νοικοκυριό του οπότε δεν μένει να πάρει τίποτα από την τοπική αγορά».
Μέσα σε μία δεκαετία έχουν κλείσει παραπάνω από τα μισά πρατήρια υγρών καυσίμων, όπου λειτουργούσαν συνολικά 120. Όπως λέει η κα Καλαϊτζή το 2021 απέμειναν μόνο 42, ενώ τώρα λόγω της ακρίβειας αλλά και την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, παραμένουν ανοιχτά περίπου 30.
«Σίγουρα αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν φταίνε οι πολίτες. Όταν σε γειτονικές χώρες φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους ακόμη και στη μισή τιμή, εμείς δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Δυστυχώς όμως, από την άλλη πλευρά, εάν συνεχίσουμε έτσι, θα είμαστε άχρηστοι και δεν θα υπάρχει τοπική αγορά, αφού δεν υπάρχει και κανείς να την στηρίζει και να την βοηθήσει να ανασάνει. Η ακρίβεια μας έχει ισοπεδώσει».
Υπό κατάρρευση η τοπική αγορά της Ορεστιάδας
Τα καταστήματα που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά στην Ορεστιάδα είναι αυτά της ένδυσης και υπόδησης, ενώ εκείνα που αντέχουν ακόμη στην κρίση είναι τα μαγαζιά εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης τα οποία άλλωστε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ακόμη και των Τούρκων που ταξιδεύουν στην Ορεστιάδα για αυτό το σκοπό.
«Η κίνηση δεν είναι καν δραματική πλέον, αλλά ανύπαρκτη» δηλώνουν στο ThessToday.gr καταστηματάρχες της πόλης, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. «Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ κι εμείς από την πλευρά μας, αφού δεν έχουμε κανένα κέρδος πλέον. Πρέπει η κυβέρνηση να ακούσει και να δει σοβαρά τα προβλήματά μας, γιατί έως τώρα μας γυρίζει όλο και περισσότερο την πλάτη. Συνεχώς κλείνουν καταστήματα κι εμείς ψαχνόμαστε».
ΠΗΓΗ: thesstoday.gr