Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γρίπη των πτηνών στη Νότια Βουλγαρία – Αυτό μας έλειπε – Μία ώρα περισσότερο θα κυκλοφορούμε τη Μ. Βδομάδα – Άρχισαν οι Αμερικανοί «να ξοδεύουν» στην Αλεξανδρούπολη…

Εκεί που λόγω εμβολιασμών η αισιοδοξία μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν διάχυτη, ξαναεμφανίζεται μία άλλη γρίπη που παλαιότερα είχε δημιουργήσει μύρια προβλήματα ακόμη και στον Έβρο και μας ξαναβάζει σε τροχιά SOS.

Η Βουλγαρική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων εντόπισε κρούσματα γρίπης Α (των πτηνών) σε πουλιά στο χωριό Krivo Pole, στο δήμο Haskovo.

Η μόλυνση βρέθηκε σε ένα αγρόκτημα με κότες αυγοπαραγωγής και επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στο Εθνικό Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Διαγνωστικών Ερευνών στη Σόφια. Σχεδόν 40.000 πουλιά εκτρέφονταν στο αγρόκτημα και η αυξημένη θνησιμότητα αποτελούσε σήμα προειδοποιητικό της ασθένειας.

Αυτή είναι η πέμπτη εστία της νόσου στη Βουλγαρία από τις αρχές του 2021. Στην περιοχή του Χάσκοβο, οι τελευταίες περιπτώσεις ήταν το 2018.

Το Εθνικό εργαστήριο πάντως υπενθυμίζει ότι το κρέας πουλερικών και τα προϊόντα που λαμβάνονται σε μια τοποθεσία όπου έχει εντοπιστεί ένα ξέσπασμα γρίπης των πτηνών δεν δημιουργούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής για την επεξεργασία τροφίμων στο νοικοκυριό.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει στις 10 το βράδυ, ενώ από τις 3 Μάϊου, οπότε και θα ανοίξει η εστίαση, η απαγόρευση θα αρχίζει στις 11, είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στο ωράριο των εστιατορίων, τα οποία θα κλείνουν στις 11 το βράδυ, εξήγησε ότι όσοι μένουν κοντά στο εστιατόριο θα μπορούσαν να φύγουν στις 11 αλλά όσοι μένουν μακριά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους για να μη φύγουν από το όριο, με τις γνωστές επιπτώσεις…

Πάμε και σε μία είδηση που μας έρχεται από τον Βόλο, αλλά ίσως έχει προεκτάσεις και στην δική μας περιοχή.

Καταπάτηση δημοτικής έκτασης από οικογένειες Ρομά, στην περιοχή Αλιβερίου (ΕΤΒΑ) διαπίστωσε με αυτοψία που έκανε στο χώρο, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος. Από τον συγκεκριμένο χώρο διέρχεται και χείμαρρος που καθιστά άκρως επικίνδυνη την διαβίωση των Ρομά, που ήδη έχουν στήσει σκηνές και παράγκες, και προς τούτο κινούνται ήδη οι διαδικασίες απομάκρυνσής τους. Σε πρώτη φάση ενημερώθηκαν εγγράφως η Αστυνομική Διεύθυνση και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και θα ακολουθήσει η παρέμβαση συνεργείων για αποξήλωση των παράνομων κατασκευών.

Δεν πιστεύω να σας θυμίζει κάτι ανάλογο, να έχει συμβεί και στην Θράκη όπου οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα συνεχώς μεγαλώνουν.

Γνωρίζει κανείς άραγε πόσοι Αμερικάνοι βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, αυτό το διάστημα, που μένουν και πόσο διάστημα θα παραμείνουν;

Το λέμε αυτό, γιατί βλέπουμε πως τα καλά αυτοκίνητα από τις εταιρίες ενοικιάσεων τα οδηγούν άτομα από αυτό το γκρουπ, αλλά και πάρα πολλά άτομα κυκλοφορούν στην πόλη, είτε κάνοντας βόλτα , είτε για ψώνια σε κάποια καταστήματα.

Ελπίζουμε με το άνοιγμα της εστίασης να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο δίνοντας βαθιές ανάσες στους επαγγελματίες του κλάδου.

Στα ύψη η τιμή των αρνιών και κατσικιών για αυτό το Πάσχα. Ήδη βλέπουμε ότι στα μεγάλα σούπερ Μάρκετ της περιοχής η τιμή τους είναι γύρω στα 9 ευρώ το κιλό (τιμή κόστους), ενώ στα παραδοσιακά κρεοπωλεία θα ξεπεράσει και τα 12 ευρώ.

Οι κτηνοτρόφοι θα πάρουν φέτος από 4,60- 5,60 ευρώ το κιλό τα ζωντανά τους και νοιώθουν ικανοποίηση αφού είναι τιμή που δεν έχουν ξαναπιάσει ποτέ τους.

Αφορμή για το ανέβασμα της τιμής η έλλειψη ζώων σε όλη την Ευρώπη, με συνέπεια να μην γίνονται εισαγωγές στο βαθμό που γινόταν παλαιότερα.

Λίγο ακριβό το φετινό Πάσχα για όλους μας.

Ντόπιοι παραγωγοί που πωλούν δικά τους ζώα σε φίλους και συγγενείς θα τα δώσουν με 7 ευρώ το κιλό… στη μαύρη.

Με κοτοπουλάκι και σαρδελίτσα θα την βγάλουμε το Πάσχα φέτος!!!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη