Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Γ. Δεμερίδης: Γενικόλογη, αόριστη και επιφανειακή η συμφωνία για τον χρυσό

«Γενικόλογη, αόριστη και επιφανειακή ,» χαρακτήρισε την επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της « Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού »που κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή, το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης -Έβρου κατά του χρυσού Γιώργος Δεμερίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Δεμερίδης υποστήριξε ότι, «τα πάντα είναι στο χρηματιστηριακό παιχνίδι και παραβλέπουν ότι έρχονται σε μια χώρα την οποία καταστρέφουν για να βγάλουν αυτοί χρήματα .»

Όπως ανέφερε ο κ. Δεμερίδης τα πρώτα σχόλια και ερωτήματα που προκύπτουν μεταξύ άλλων από αυτό το νομοσχέδιο είναι τα εξής :

Δεδομένου ότι προβλέπεται στην παράγραφο 12 της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους η σύναψη από την εταιρεία σύμβασης ανεξάρτητου ελεγκτή περιβάλλοντος που θα αμείβεται από την εταιρεία τίθεται το ερώτημα γιατί το κράτος αποποιείται – εν μέρει έστω- της συνταγματικής υποχρέωσης του που προκύπτει από το άρθρο 24 του Συντάγματος και εκχωρεί στον ιδιώτη- που προσλαμβάνεται και αμείβεται από την εταιρεία-την ιδιότητα του προστάτη του φυσικού περιβάλλοντος.

Στο Σχέδιο νόμου δεν γίνεται καμία μνεία στην ΜΠΕ που ισχύει καθώς και στην απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων που έχει εγκριθεί για την συγκεκριμένη επένδυση .Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά στην χρήση του κυανίου για την μεταλλουργία, δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ανύπαρκτη μέθοδο της ακαριαίας τήξης που πρόβαλλε μέχρι πρότινος η εταιρεία, ενώ δεν αναφέρεται πως θα παραχθεί στην Ελλάδα από την εταιρεία ο χρυσός για να έχει το κράτος έσοδα.

Το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη 10/3/2021,ωστόσο τα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου τα οποία μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω κορονοϊού παραμένουν σε ετοιμότητα και συντάσσονται με τους «φίλους» της Χαλκιδικής οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Δεμερίδη επανέρχονται δριμύτεροι.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email