Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Γ. Κατρούγκαλος: «Να γίνει η Θράκη μέρος που να χαίρεται κανείς να ζει»

Διήμερη περιοδεία στην Κομοτηνή (30-31/10) με πολλές επαφές ξεκινά σήμερα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm δήλωσε πως το πόρισμα της Διακομματικής που αναμένεται μέσα στον ερχόμενο μήνα -κατά τον ίδιο- θα πρέπει να επικεντρωθεί στους στρατηγικούς στόχους της περιοχής και «να γίνει η Θράκης μέρος που να χαίρεται κανείς να ζει».

«Ναι» στα έργα, αλλά δεν τα «επισφραγίζει» η Επιτροπή

Αρχικά ο κος Κατρούγκαλος δήλωσε κατανόηση για το ότι υπάρχει αγωνία στην περιοχή για πως θα εξελιχθούν σημαντικά έργα και εξήγησε πως «είναι μείζον ζήτημα αλλά δεν είναι κάτι που θα το επισφραγίσει η επιτροπή. Εμείς έχουμε πει στους τοπικούς φορείς ότι το νόημα ενός πορίσματος δεν είναι να συμπεριλαμβάνουμε όλα τα εκκρεμή έργα». 

Κατά τον ίδιο το τελικό πόρισμα της Επιτροπής «πρέπει να φέρει στρατηγικούς στόχους. Ως στρατηγικούς στόχους θέλουμε να γίνει η Θράκη ένα μέρος που να χαίρεται κανείς να ζει. Αυτό δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη της οικονομίας και την πραγματοποίηση ορισμένων έργων. Κυρίως απαιτεί μια νέα λογική το να εισαχθούν στην Θράκη αυτές οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες που θα ευθυγραμμίσουν την περιοχή με τις σύγχρονες εξελίξεις». Ως ένα τέτοιο παράδειγμα έφερε την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G στη Θράκη, με το σκεπτικό ότι έτσι εισέρχεται η περιοχή στον τομέα της καινοτομίας.

Διαφωνίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το τελικό πόρισμα

Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν διαφωνίες των κομμάτων ειδικά στο «αναπτυξιακό κομμάτι του πορίσματος». Όπως τόνισε ο κος Κατρούγκαλος «θεωρούμε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να αποτελεί ένα μοχλό στην ανάπτυξη γενικότερα της χώρας, αλλά και ειδικά στη Θράκη. Η ΝΔ δίνει περισσότερο έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν βλέπω αναπόφευκτα να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα στρατηγικά (σχέδια)».

Στο μείζον ζήτημα των πόρων για τυχόν έργα που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην περιοχή, ανέφερε ότι έχει υπάρξει αίτημα ώστε ένα ποσοστό από το Ταμείο Ανάκαμψης να προοριστεί για τη Θράκη. «Θα δούμε εάν το δεχθεί η ΝΔ να συμπεριληφθεί στο πόρισμα» είπε.

Τέλος, μεταξύ άλλων μιλώντας για τα θέματα που αφορούν τη μειονότητα σημείωσε ότι «είχαμε προτείνει η εκλογή Μουφτή να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχει αντίθετη τη μειονότητα. Δεν είναι λογικό να επιβάλλεις ένα θρησκευτικό ηγέτη που οι ίδιοι δεν αποδέχονται. Από την άλλη πλευρά όμως η επιλογή αυτή να μην δίνει την δυνατότητα της χειραγώγησης της διαδικασίας από τα γνωστά κέντρα (εν. την Άγκυρα)».

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη