Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Γ. Στύλιος από Αλεξανδρούπολη: Βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο η νέα ΚΑΠ -19,3 δις ευρώ για την περίοδο 2023-2027

Τους αγρότες και τους παραγωγούς του Έβρου για την «νέα ΚΑΠ τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και τον τρόπο ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», ενημέρωσε την Τρίτη το απόγευμα στην Ορεστιάδα στο αμφιθέατρο Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σημανδράκος στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει η γραμματεία Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί, στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Στύλος ενημέρωσε για τα όσα έχουν γίνει από το 2019 μέχρι σήμερα, αλλά και τι σχεδιάζει το υπουργείο να κάνει από εδώ και πέρα.

«Βασικό μας όπλο και χρηματοδοτικό εργαλείο είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το στρατηγικό μας σχέδιο όπου η Ελλάδα έχει καταθέσει το δικό της εθνικό στρατηγικό σχέδιο και πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκεί λοιπόν στην ΚΑΠ έχουμε στη διάθεσή μας 19,3 δις. ευρώ για την περίοδο 2023-2027 κι αν υπολογίσουμε και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης κοντά στα 2 δις. ευρώ επιπλέον για αναπτυξιακούς σκοπούς ,καταλαβαίνουμε όλοι ότι έχουμε ένα σημαντικό ποσό με το οποίο μπορούμε να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας για να φτιάξουμε έναν πρωτογενή τομέα ο οποίος θα είναι πράσινος, ψηφιακός, ανθεκτικός, καινοτόμος και θα μπορέσει να εξασφαλίσει το εισόδημα των παραγωγών αλλά παράλληλα να ακολουθήσει τις στρατηγικές μας που είναι η Πράσινη Συμφωνία 2020-2030 με τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και η στρατηγική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας,» είπε, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των Νέων Γεωργών-Νέων Αγροτών το οποίο υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στα σχέδια, που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα ο κ. Στύλιος ανέφερε, πως 14.000 νέοι εντάχθηκαν σε όλη τη χώρα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κι έλαβαν ο καθένας 35 – 40.000 ευρώ. Στη Θράκη έχουν ενταχθεί 1.210 νέοι και στον Έβρο περίπου 360 νέοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επιπλέον, έχουμε ένα πρόγραμμα υποδομών για να φτιάξουμε τις βασικές υποδομές που χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας για να μπορεί να λειτουργήσει και να παράξει περισσότερο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα ανακοινώθηκε το πρόγραμμα έγκρισης 106 εκ. ευρώ για αγροτική οδοποιία σε όλη τη χώρα.

Όπως διευκρίνισε, «στη Θράκη συνολικά έχουν ενταχθεί 6,5 εκ. ευρώ για αγροτική οδοποιία, στον Έβρο έχουν ενταχθεί τέσσερα έργα που ξεπερνάνε τα 2 εκ. ευρώ. Επιπλέον φτιάχνουμε υποδομές αρδευτικές και εγγειοβελτιωτικές με έργα ουσιαστικά διότι όλοι γνωρίζουμε, ότι το νερό είναι αυτό, που μπορεί να βοηθήσει στην ποιότητα της παραγωγής αλλά και ν’ αυξήσει περίπου 30% την απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων» και τόνισε πως «το επόμενο διάστημα προχωρούμε δίνοντας 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών για τα λιπάσματα, 89 εκατ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο στην πράξη ότι, είμαστε δίπλα στους πολίτες, στους γεωργούς, στους κτηνοτρόφους και ακολουθούμε το σχέδιό μας, αλλά από την άλλη πλευρά διαχειριζόμαστε τις κρίσεις οι οποίες έρχονται και δεν τις περιμέναμε».

Ο κ. Στύλιος τέλος αναφέρθηκε και στις εξωγενείς κρίσεις, που δοκιμάζουν τη χώρα μας με την πανδημία, την κρίση στην ενέργεια και την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε», ενώ τόνισε πως «για να διαχειριστούμε όλες αυτές τις κρίσεις η κυβέρνηση έχει δώσει κοντά στο ένα δις. Ευρώ για τους παραγωγούς μας από τα οποία περίπου τα 400 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ για ζημίες που έχουν υποστεί και τα υπόλοιπα ως ενίσχυση στους παραγωγούς μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και από τα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να στηρίξουν το εισόδημα των καλλιεργητών λόγω της κρίσης».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη