Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δέλτα Έβρου: Διεθνές hot spot για τα τρία είδη των Κύκνων

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στο Δέλτα Έβρου, από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, στις 19 Ιανουαρίου.

Οι Μετρήσεις γίνονται κάθε χρόνο σε πάνω από εκατό χώρες, στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών της οργάνωσης Wetlands International εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη μέτρηση και στο τουρκικό τμήμα του Δέλτα Έβρου από Τούρκους ορνιθολόγους. Με αυτό τον τρόπο αποτιμάται η συνολική αξία του Δέλτα Έβρου για την ορνιθοπανίδα και στα δύο τμήματα. Αυτή η συνεργασία μας δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του συνολικού συστήματος του Δέλτα Έβρου, καθώς και πληροφορίες για τις μετακινήσεις των πουλιών και τη χρήση των βιοτόπων.

Οι πιο πολυπληθής ομάδα όπως πάντα ήταν οι πάπιες  με κυριότερα είδη τα Κιρκίρια, τις Πρασινοκέφαλες, τα Σφυριχτάρια, τις Χουλιαρόπαπιες, τις Ψαλίδες και τους Καπακλήδες.

Παρόντα και τα τρία είδη των Κύκνων που ξεχειμωνιάζουν κάθε χρόνο στην περιοχή, οι Βουβόκυκνοι, οι Αγριόκυκνοι και οι Νανόκυκνοι, με τους τελευταίους να αριθμούν αρκετές χιλιάδες και να μετατρέπουν το Δέλτα Έβρου σε ένα διεθνές hot spot για το είδος.

Μαζί και οι χήνες τόσο οι Ασπρομέτωπες όσο και οι Σταχτόχηνες αλλά και τα αρπακτικά. Μεταξύ άλλων Στικταετοί, Θαλασσαετοί, Γερακίνες, Καλαμόκιρκοι, Χειμωνόκιρκοι, κ.α.

Αρκετά και τα παρυδάτια με πολυπληθέστερες τις Λασποσκαλίδρες, αλλά και σημαντικούς αριθμούς από Αβοκέτες, Αργυροπούλια, Καλημάνες, Τουρλίδες, Στρειδοφάγους, κ.α.

ΠΗΓΗ: www.facebook.com/EvrosDelta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη