Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δέλτα του Έβρου: Μεγάλη ποικιλία πτηνών κατέδειξαν οι μεσοχειμωνιάτικες μετρήσεις υδροβίων

Όπως εδώ και πολλά χρόνια, έτσι και φέτος, στο Δέλτα του Έβρου έλαβαν χώρα την Παρασκευή 15-01-2021 οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων από το Προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης και οι οποίες γίνονται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του κόσμου. Εκτιμήθηκε ο συνολικός πληθυσμός των πουλιών που ξεχειμωνιάζουν στον υγρότοπο.

Ξεχωρίζει η παρουσία των 78 νανόχηνων (μεταξύ αυτών και του γνωστού σε όλους μας Mr. Blue που φέρει δορυφορικό πομπό) που αυτή την περίοδο ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα του Έβρου.

Συνολικά παρατηρήθηκαν 54 είδη. Οι πιο πολυπληθείς όπως πάντα ήταν οι πάπιες (Πρασινοκέφαλες, Σφυριχτάρια, Χουλιαρόπαπιες, Κιρκίρια).

Αρκετές οι χήνες (Ασπρομέτωπες και Σταχτόχηνες) και τα αρπακτικά. Μεταξύ άλλων Στικταετοί, Ψαραετός, Θαλασσαετός, Γερακίνες, Καλαμόκιρκοι και Χειμωνόκιρκοι.

Τα τρία είδη των κύκνων (Βουβόκυκνοι, Νανόκυκνοι και Αγριόκυκνοι) αρχίζουν να αυξάνονται στο Δέλτα, καθώς ο χειμώνας αγριεύει.

Πολλά και τα παρυδάτια με πολυπληθέστερα αυτών τις Νανοσκαλίδρες, Λασποσκαλίδρες, Τουρλίδες, Αβοκέτες, Στρειδοφάγους και Αργυροπούλια.

Για το τέλος αφήνουμε τα αγαπημένα σε όλους Φοινικόπτερα και τα οποία κάθε χρόνο κοσμούν με την ομορφιά τους τον υγρότοπο και του δίνουν μια ακόμη πιο ωραία πινελιά στην καλύτερη εποχή του χρόνου!

Συνολικά μετρήθηκαν πάνω από 40.000 πουλιά!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη