Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκης από τις Φέρες: «Είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη της λειτουργίας του σφαγείου»

Οι παραγωγοί άκουσαν, αυτό που περίμεναν εδώ και πολλά χρόνια να ακούσουν… Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, το σφαγείο των Φερών παραδίδεται στην τοπική κοινωνία και αυτήν την ανακοίνωση έκανε, από το βήμα των εγκαινίων της 27ης Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες και αναγνωρίζοντας για ακόμη μια φορά, πως ήταν ένα έργο με αρκετά προβλήματα που ξεπεράστηκαν, ο δήμαρχος αρκέστηκε στο να πει, ότι η δημοτική αρχή είναι πια στην ευχάριστη θέση να κηρύξει την έναρξη της λειτουργίας του σφαγείου, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την αίσια κατάληξη.

Ένα έργο σύγχρονο και απολύτως αναγκαίο, σχεδιασμένο με βάση τα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας, πληρώντας τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές οδηγίες με τη φιλοδοξία να προσδώσει άλλη δυναμική στο κλάδο της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

Ο δήμαρχος τόνισε, πως ήταν μια δέσμευση που έγινε πραγματικότητα και η άμεση έναρξη της μονάδας είναι προ των πυλών. Οι κτηνοτρόφοι θα έχουν πρόσβαση σε μια εντός έδρας αξιόπιστη επιλογή επεξεργασίας ζώων, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους μεταφοράς και ενισχύοντας την τοπική αγορά κρέατος, ενώ και οι καταναλωτές θα ξέρουν, πως πρόκειται για προϊόντα με φροντίδα και σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο κύριος Ζαμπούκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους κατοίκους για την υπομονή που έδειξαν, προχωρώντας ακόμη ένα βήμα παραπάνω και λέγοντας, πως στόχευση της δημοτικής αρχής είναι το εγχείρημα αυτό να συνδεθεί και με τη διεκδίκηση της κτηνιατρικής σχολής του ΔΠΘ στο δήμο, με προτεινόμενα μάλιστα διδασκαλία στην περιοχή του Πέπλου.

Υπενθυμίζεται, πως το σφαγείο θα είναι δύο γραμμών, μίας γραμμής βοδινών και μίας γραμμής χοιρινών – αιγοπροβάτων.

Η προβλεπόμενη ετήσια δυναμικότητα σφαγείου θα είναι, χοιρινά 6400 κεφ/έτος, βοδινά 3462 κεφ/έτος και αιγοπρόβατα 36733 κεφ/έτος. Το κτίριο του σφαγείου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ζώα θα έχει εμβαδό περίπου 1025 τ.μ. και θα περιλαμβάνει :

Στάβλους αναμονής ζώντων ζώων, επαρκούς χωρητικότητας ώστε να καλύπτουν την ημερήσια δυναμικότητα των γραμμών σφαγής, χώρους παραγωγής με τις ανάλογες γραμμές σφαγής, τμήματα επεξεργασίας των στερεών απορριμμάτων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, συγκρότημα ψυκτικών θαλάμων σφαγίων και προϊόντων προς υγειονομικό έλεγχο, γραφεία κτηνίατρου, χώρους προσωπικού αποτελούμενους από αποδυτήρια, πλυντήρια και χώρους υγιεινής και μηχανοστάσιο.

Το σφαγείο θα χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες: βοοειδή, χοιρινά και αιγοπρόβατα. Ο χώρος του γηπέδου θα είναι διαμορφωμένος σε περιοχές με σαφή διαχωρισμό, την καθαρή περιοχή (Μονάδα σφαγείου και την ακάθαρτη περιοχή (Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων ).

Η λειτουργία του έργου χαρακτηρίζεται ως μείζονος σημασίας για τις ανάγκες της περιοχής του νοτίου Έβρου. Το κτηνοτροφικό κεφάλαιο της περιοχής θεωρείται από τα σημαντικότερα της Θράκης. Με επίκεντρο την περιοχή των Φερών η κτηνοτροφία παρουσιάζει αξιόλογο ποσοστό απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Ως εκ τούτου, οι Φέρες ενδείκνυνται για τη λειτουργία του σφαγείου λόγω των γεωγραφικών, γεωμορφολογικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών δεδομένων της περιοχής.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη