Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Λανθασμένη απόφαση το άνοιγμα του τελωνείου των Καστανεών στον Έβρο

Άνοιξε τελικά το μεσημέρι του Σαββάτου, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τις τοπικές αρχές, το τελωνείο των Καστανεών, μετά από 16 μήνες που παρέμενε κλειστό, από τις 28 Φεβρουαρίου του 2020, όταν και ξεκινούσαν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η εντολή να επιτραπούν άμεσα οι διελεύσεις εκτελέστηκε μέσα σε λίγες ώρες, με τον στρατό να απομακρύνει τα διαφόρων τύπων αποτρεπτικά εμπόδια που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο, την Αστυνομία να τοποθετεί προσωπικό για τις τελωνειακές ανάγκες και τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας να τοποθετούν συνεργείο ελέγχων για κορονοϊό.

Να σημειωθεί ότι από το τελωνείο Καστανεών, όπως και από εκείνο των Κήπων, δεν μπορούν να περάσουν στην Ελλάδα Τούρκοι επισκέπτες, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των κρατών από τα οποία δέχεται τουρίστες η χώρας μας, ωστόσο μπορούν να διέλθουν άτομα τουρκικής καταγωγής που διαθέτουν και ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση που καταγράφηκε στις διελεύσεις Ελλήνων προς την Τουρκία, μέσω του συνοριακού σταθμού των Καστανεών, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια όλου του Σαββατοκύριακου, μόλις ένας οδηγός πραγματοποίησε έξοδο προς την Τουρκία.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, καμία επικοινωνία από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων που αποφάσισαν το άνοιγμα του τελωνείου Καστανεών, όντως υπήρξε ένας αιφνιδιασμός», σχολίασε την επαναλειτουργία του συνοριακού σταθμού ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν γνωρίζω εάν κάποιος θεσμικός ήξερε κάτι, εμείς, πάντως, δεν είχαμε εικόνα ότι πρόκειται να ανοίξει άμεσα», πρόσθεσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί από συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα, ήταν ότι κάτι τέτοιο θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι, δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει», σημείωσε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης.

Υποστήριξε επίσης πως «η απόφαση στερείται λογικής τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» και πως ήδη έχει μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς την πεποίθησή του αυτή και πρόκειται να αποστείλει και σχετική επιστολή, ενώ κάλεσε και τους άλλους θεσμικούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού να αναλάβουν και εκείνοι πρωτοβουλίες για την ανάκλησή της. «Το ζήτημα έχει και οικονομική διάσταση», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, υπογραμμίζοντας πως «η ισοτιμία ευρώ/τουρκικής λίρας είναι 1/10 αυτή την περίοδο, και αυτό θα σημάνει τεράστια οικονομική αιμορραγία για την ήδη ρημαγμένη τοπική οικονομία, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει η δυνατότητα στους Τούρκους να έρχονται, ώστε να μιλάμε για ελάχιστα, έστω, οφέλη», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη