Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δήμος Διδυμοτείχου: Στο κυνήγι των fake news…

Αναμφίβολα εντύπωση και ερωτηματικά προκάλεσε η είδηση για την δημιουργία στο Δήμο Διδυμοτείχου Τμήματος Έγκυρης Πληροφόρησης. Σκοπός του εν λόγω τμήματος είναι η προστασία και θωράκιση των δημοτών του Διδυμοτείχου από την μάστιγα των ψευδών ειδήσεων (fake news), οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την δημόσια σφαίρα για την ζημιά που προκαλούν και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στο κοινωνικό σύνολο.

Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε το μέγεθος του προβλήματος που συνιστά για τους πολίτες η ψευδής και αναληθής ενημέρωση, προκύπτουν πολλά ερωτήματα αναφορικά με ποιον μηχανισμό θα γίνεται η διασταύρωση της εγκυρότητας ή μη μιας είδησης, ποιες κατηγορίες ειδήσεων αφορά και ποιοι άνθρωποι θα επιφορτιστούν με αυτήν την διαδικασία και με τι κριτήρια.

Επίσης ερωτηματικά προκαλούνται και αναδεικνύεται ολίγον τι το οξύμωρο της όλης πρωτοβουλίας από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Δήμου Διδυμοτείχου στην οποία αφενός αναφέρεται ότι εκ των λόγων δημιουργίας του Τμήματος είναι η ένταση που παρουσιάζει το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων την περίοδο της πανδημίας και αφετέρου η αναφορά ότι το Τμήμα θα φιλτράρει ειδήσεις που αφορούν τον Δήμο Διδυμοτείχου…Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε τα αποτελέσματα εν ευθέτω χρόνω αυτής της νέας υπηρεσίας του Δήμου Διδυμοτείχου.

Παραθέτουμε παρακάτω την ανακοίνωση του Δήμου Διδυμοτείχου προκειμένου να εξάγετε μόνοι τα συμπεράσματα σας:

Η διάδοση των πλαστών ειδήσεων γνωστές και με τον διεθνή όρο “fake news” είναι ένα γεγονός που ευδοκιμεί τα τελευταία χρόνια.

Η τεχνολογία της επικοινωνίας βρίσκεται ενσωματωμένη στην καθημερινότητα μας με συνέπεια να είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά σε μεγάλο όγκο πληροφορίας. Ένα μέρος αυτής, προέρχεται από μη-έγκριτα μέσα που παράγουν πλαστές ή παραπλανητικές ειδήσεις και νέα, θέλοντας να εξασφαλίσουν πολλά “κλικ”, επισκεψιμότητα, σχόλια και κοινοποιήσεις, με απώτερο σκοπό κυρίως τα διαφημιστικά έσοδα.

Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο την περίοδο της πανδημίας, καθώς η ζήτηση για πληροφόρηση είναι αυξημένη. Εκατοντάδες σελίδες στο διαδίκτυο και τα social media προσπαθούν να κερδίσουν το δικό σας “κλικ”, χρησιμοποιώντας εντυπωσιακούς τίτλους, ανακριβείς πληροφορίες και μη έγκυρες ιατρικές συμβουλές.

Τα δικά σας εργαλεία σε αυτόν τον αγώνα είναι αρχικά η αμφισβήτηση και η κριτική σκέψη, ενώ οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:

  • επιλέξτε για την ενημέρωση σας έγκριτα δημοσιογραφικά μέσα 
  • αποφύγετε τη διάδοση της πληροφορίας απο μη έγκριτες πηγές 
  • διαστάυρωστε την πληροφορίας με άλλες αξιόπιστες πηγές 
  • κρίνετε αν η πληροφορία αποτελέι γεγονός ή άποψη του συντάκτη 

Ο Δήμος Διδυμοτείχου για να διασφαλίσει την πρόσβαση σου σε έγκυρες πληροφορίες που αφορούν το Δήμο, δημιούργησε το Τμήμα Έγκυρης Πληροφόρησης. Αν πιστεύεις ότι έχεις πέσει θύμα πλαστών ειδήσεων μπορείς να διασταυρώσεις την εγκυρότητα των πληροφοριών με τους παρακάτω τρόπους:

Δείτε περισσότερα εδώ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη