Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δήμος Σουφλίου: Διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων

Με αφορμή την συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ο Δήμος Σουφλίου, διοργανώνει την Κυριακή 9 Μαΐου 2021, εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων και του παλαιού Ιερού φερώνυμου Ναού.

Ο Ναός σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τους κατοίκους του οικισμού ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που παρείχαν τα θεία κατά τη διάρκεια της διήμερης μάχης στην θέση ΚΟΥΡΙ τον Μάιο του 1821.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί της Κυριακής στον Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων όπου θα τελεστεί ιερά Δοξολογία.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου από το Δήμο Σουφλίου:

Στα πλαίσια του γενικού Εορτασμού της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ο Δήμος Σουφλίου θέλοντας να αναδείξει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Παλιγγενεσίας του Έθνους διοργανώνει μεταξύ άλλων, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021, εκδήλωση, προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων και του παλαιού Ιερού φερώνυμου Ναού, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που παρείχαν τα θεία κατά τη διάρκεια της διήμερης μάχης στην θέση ΚΟΥΡΙ τον Μάιο του 1821, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η εξόντωση ολόκληρης τουρκικής στρατιωτικής μονάδας κοντά στο κέντρο της οθωμανικής στρατιωτικής οργάνωσης, την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί της Κυριακής στον Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων όπου θα τελεστεί ιερά Δοξολογία. Μετά το πέρας αυτής πρόκειται να αναγνωστεί χρονικό σημαντικών σημείων της Μάχης στη θέση Κουρί και της ιστορίας του Ναού και του χωριού, ενώ το τέλος της εκδήλωσης θα σημάνει η τέλεση επιμνημόσυνης Δέησης και η ακόλουθη κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο Ηρώων των Λαβάρων προς τιμήν των πεσόντων Θρακιωτών κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Μουσικά και ενδυματολογικά θα δώσουν χρώμα στην ημέρα η Φιλαρμονική του Δήμου Σουφλίου, η  Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος- Αυστραλίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαβάρων «Άγιος Αθανάσιος» και άλλοι Πολιτιστικοί φορείς της περιοχής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΑΒΑΡΩΝ

09/05/2021

10:30Τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαβάρων
10:45Ανάγνωση χρονικού σημαντικών σημείων της Μάχης στη θέση Κουρί και της ιστορίας του Ναού και του χωριού
11:00Τέλεση επιμνημόσυνης Δέησης και κατάθεση στεφάνων  στο μνημείο Ηρώων Λαβάρων  προς τιμήν των πεσόντων Θρακιωτών κατά τη διάρκεια της Εθνικής Παλιγγενεσίας
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη